Blog

Blog predstavuje platformu pre publikovanie autorských článkov z rôznych oblastí práva. Jej úloha je dvojaká - na jednej strane prispieť k zvýšeniu právneho povedomia o jednotlivých právnych inštitútoch v širšej verejnosti a to zrozumiteľným priblížením vybraných právnych otázok. Inokedy zase vytvoriť priestor pre fundovanú právnickú diskusiu o jednotlivých aplikačno-interpretačných problémoch právnej úpravy a zaujať k nim argumentačne podopreté stanoviská vrátane úvah v rovine de lege ferenda. Z hľadiska prehľadnosti je blog členený  podľa odvetví právneho poriadku (napr. občianske právo, trestné právo a pod.), obsahuje aj tématické rubriky ako napríklad "Profesorským perom", "Paškviliár", "Na notársku nôtu" a iné.

Civilný sporový poriadok nahrádza predbežné opatrenia neodkladnými opatreniami a zabezpečovacími opatreniami. Prinášame prehľad týchto inštitútov a opis rozdielov oproti dnešnej úprave.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
18.04.2016

Premlčanie pohľadávok zo zdravotného poistenia má oproti všeobecnej úprave premlčania vyplývajúcej z Občianskeho zákonníka určité osobitosti, čo v praxi zvykne spôsobovať interpretačné nejasnosti a často vedie k nesprávnej, resp. neopodstatnenej obrane poistencov a v niektorých prípadoch tiež k „zbytočnému“ vymáhaniu pohľadávok zdravotnou poisťovňou – slovo zbytočný je v úvodzovkách z dôvodu, že (i) premlčanie vo všeobecnosti nemá za následok zánik pohľadávky, ale iba jej právnu nevymáhateľnosť, t.j. poistenec ju môže uhradiť dobrovoľne, pričom na strane poisťovne nedôjde k bezdôvodnému obohateniu ako aj z dôvodu, že (ii) podľa časti súdnej praxe sa námietka premlčania nevyžaduje, pretože premlčanie v oblasti verejného práva má účinky preklúzie, t.j. automatického zániku práva zo zákona.

Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Tomáš Čentík
11.04.2016

Nová právna úprava sporového konania rozlišuje medzi rozsudkom pre zmeškanie žalovaného ale aj žalobcu. Na nasledujúcih riadkoch si ich priblížime spolu s rozsudkom pre uznanie a vzdanie sa nároku.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
06.04.2016

Sobáš. Veľkolepá a významná udalosť najmä pre nežnejšiu časť našej populácie – pre tú druhú téma, pri ktorej sa prejavuje umenie rýchlo a nenápadne  presmerovať konverzáciu. Ako istý kompromis pre tých, ktorý nemajú radi zbytočné opletačky, zákon o rodine umožňuje uzavretie manželstva aj takým spôsobom, aby pri akte sobáša nemusel byť prítomný jeden zo snúbencov, t.j. aby sa fyzicky „vyhol“ sobášu, ale zároveň právne vstúpil do manželstva.  Hovorí sa tomu uzavretie manželstva prostredníctvom zástupcu. Ak máte v deň svadby „dôležitejší“ program ako vlastnú svadbu, tak si môžete zvoliť zástupcu, ktorý si to odpracuje za Vás.

Kategória: Rodinné právo
Autor: Tomáš Čentík
04.04.2016

Spory s ochranou slabšej strany zavádza Civilný sporový poriadok (CSP) za účelom vyváženia procesnej nerovnosti sporových strán v sporoch s ochranou slabšej strany z dôvodu, že „prísne dopady kontradiktórneho koncentrovaného sporu na určité subjekty nebudú žiaduce[1]. Cieľom je kompenzácia hmotnoprávnej aj procesnoprávnej nerovnosti sporových strán uplatnením osobitných procesných postupov, ktoré sa odlišujú od všeobecných procesných inštitútov sporového konania, inak by nedošlo k naplneniu účelu sporového konania, ktorým je „spravodlivá a rýchla ochrana porušených alebo ohrozených subjektívnych práv[2].

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
31.03.2016

Úvod

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v tomto roku boli vôbec prvými voľbami, na ktoré sa vzťahovali nové volebné zákony. Teda zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej aj „zákon o podmienkach výkonu volebného práva“) a zákon č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov (ďalej aj „zákon o volebnej kampani“). Spomenuté volebné kódexy sú zaujímavé primárne z dvoch hľadísk. Po prvé, z hľadiska svojho obsahu predstavujú nové volebné zákony kodifikáciu volebného práva, čo možno z pohľadu medzinárodného porovnania považovať za nie tak celkom štandardné riešenie[1] a po druhé, novou právnou úpravou sa do volebnej legislatívy zaviedli viaceré „novinky“, ktoré môžu vytvárať isté interpretačné a aplikačné problémy. Článok sa zameria práve na jednu z nich. Ide o reguláciu pravidiel zverejňovania výsledkov volebných prieskumov, ktorú priniesol so sebou zákon č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani. Presnejšie o zákaz ich zverejňovania.  

Kategória: Ústavné právo
Autor: Juraj Martaus
30.03.2016

Už dávnejšie pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou som bol očitým svedkom udalosti odohrávajúcej sa medzi revízorom a cestujúcim, ktorá sa len ťažko opisuje slovami – preto rezignujem na jej vykreslenie pomocou obrázka – pozri TU.

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
23.03.2016

Bývam na sídlisku blízko centra, čo vedie k tomu, že na priľahlých parkoviskách parkujú počas pracovných dní „lokálni CPčkari“.

Autor: Alexander Bröstl, ml.
21.03.2016

Voľby ako nenahraditeľný demokratický inštitút sú prostriedkom, z ktorých štátna moc vyvodzuje svoju legitimitu, ktorú súčasne v pravidelných intervaloch obnovuje. Ide o prostriedok kreovania jednotlivých štátnych orgánov, najmä orgánov zákonodarnej a výkonnej moci. V poslednom období však možno pozorovať pokles záujmu o voľby ako také, priamo úmerne veľkosti územia (komunálne/celoštátne/nadnárodné). Ako konštatuje doc. Krunková, „po storočí zmien viac, či menej intenzívnych, sa dostáva volebné právo priam na periféria záujmu...“[1] Niektoré politické strany navrhovali postupovať podľa vzoru Kanady a voľby presunúť na piatok s možnosťou dostať od zamestnávateľa celodenné voľno. Nepochybne by to bolo motiváciou na vyššiu volebnú účasť, vyriešil by sa však len následok, nie príčina. Skutočnou zmenou by mohlo byť zefektívnenie volebného systému, odovzdávanie hlasov osobnostiam, nie príliš veľké politikárčenie, čo je zrejme hlavným dôvodom nechuti k voľbám. V súčasnosti zaznamenávame hlavne z úst politikov snahy o zmenu volebného systému, a to hlavne tesne pred voľbami...

Kategória: Ústavné právo
Autor: Soňa Jacková
15.03.2016

Ak ste úspešným právnikom, musí to byť vidieť!

Autor: Alexander Bröstl, ml.
14.03.2016

K právnej úprave

Pomerne stručná vnútroštátna právna úprava európskeho platobného rozkazu je obsiahnutá v rámci CSP v časti upravujúcej osobitné procesné postupy, skrátené konania a skrátené rozhodnutia. CSP ustanovuje, že európsky platobný rozkaz je platobný rozkaz vydaný podľa osobitného predpisu. Týmto osobitným predpisom je nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1896/2006, ktorých sa zavádza európske konanie o platobnom rozkaze (ďalej len „nariadenie“). V prípade, ak nariadenie neustanovuje inak, primerane sa použijú ustanovenia CSP o platobnom rozkaze.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
09.03.2016

Hovorí sa, že pes domáci (po lat. canis lupus familiaris) je najlepší priateľ človeka, že je láskou na celý život, že je to jediný tvor, ktorý má svojho pána radšej než seba samého. U pesimistov sa je možné stretnúť aj s tvrdením (či skôr konštatovaním), že ich život je pes. Pes ako druh zvieraťa je na účely Trestného zákona vecou, pričom z pohľadu trestného práva hmotného môže byť aj živým nástrojom k spáchaniu trestného činu. Ak má pes prívlastok „služobný“, môže byť tiež pátračom omamných a psychotropných látok, alebo imaginárnych výbušnín v budovách súdov. Pes môže byť nielen záchrancom ľudského života v horách, či dokonca štvornohými očami človeka, ale aj obľúbeným pokrmom v niektorých oblastiach Ázie (a východného Slovenska).

Autor: Erik Surmánek
07.03.2016

Príspevok sa zaoberá spornou otázkou ako správne kvalifikovať neoprávnenú držbu živých rastlín konope ako aj tým, či spracovanie živej rastliny možno označiť za výrobu, pričom k uvedenej problematike plánuje NS SR zaujať zjednocujúce stanovisko.

Kategória: Trestné právo
Autor: Peter Šamko
03.03.2016

Úprava platobného rozkazu v Civilnom sporovom poriadku (CSP) vychádza zo súčasnej právnej úpravy a v niektorých detailoch ju modifikuje.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
02.03.2016

Annus bisextus znie ako označenie sexuálnej praktiky, je to však latinské pomenovanie pre priestupný rok (viac napríklad TU a TU).

Autor: Alexander Bröstl, ml.
29.02.2016

Na nasledujúcich riadkoch je spracovaný prehľad o rozhodovaní uznesením podľa Civilného sporového poriadku a o inštitúte sťažnosti, novinke v čoskoro účinnej procesnej reforme.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
24.02.2016
Darovanie vs. dedenie medzi rodinnými príslušníkmi – Pre a Proti

Právny poriadok umožňuje viacero spôsobov ako je možné prerozdeliť majetok medzi potomkov. Vzhľadom na viaceré odlišnosti medzi možnými spôsobmi sme pripravili stručnú analýzu tejto problematiky poukazujúcu na zásadné výhody a nevýhody každého spôsobu prerozdelenia majetku medzi dedičov  – v zásade sa ponúkajú dve základné riešenia a to (i) prerozdelenie majetku inter vivos (za života) alebo (ii) prerozdelenie majetku mortis causa (pre prípad smrti). Z tohto dôvodu sa preto zameriame na právno-ekonomické aspekty dvoch súkromnoprávnych inštitútov, ktorými sú darovanie a dedenie so zreteľom na prevod (prechod) vlastníctva k nehnuteľnostiam.

Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Tomáš Čentík
23.02.2016

Ak si kúpite auto, dostanete k nemu návod na použitie. Návod, kde je podrobne opísaná každá jedna funkcia so zrozumiteľnou  ilustráciou, všetky technické parametre a celý rad upozornení (a lá nestrkajte mačku do mikrovlnky).

Autor: Alexander Bröstl, ml.
22.02.2016

Príspevok sa venuje opisu rozsudku ako jedného z druhov súdnych rozhodnutí, a to tak, ako je vymedzený zákonom č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok (ďalej len „CSP“) a zákonom č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok (ďalej len „CMP“), ako aj porovnaniu s právnou úpravou obsiahnutou v zákone č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok (ďalej len „OSP“).

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Laura Rózenfeldová
17.02.2016

Dnes to bude o ministerstve spravodlivosti a o zozname pojednávaní  na jeho webovej stránke. Mám k tomuto, pre klienta justičného systému vcelku užitočného nápadu, tri skúsenosti.

Autor: Alexander Bröstl, ml.
15.02.2016