Ako sa vyhnúť sobášu a pritom sa zosobášiť

Sobáš. Veľkolepá a významná udalosť najmä pre nežnejšiu časť našej populácie – pre tú druhú téma, pri ktorej sa prejavuje umenie rýchlo a nenápadne  presmerovať konverzáciu. Ako istý kompromis pre tých, ktorý nemajú radi zbytočné opletačky, zákon o rodine umožňuje uzavretie manželstva aj takým spôsobom, aby pri akte sobáša nemusel byť prítomný jeden zo snúbencov, t.j. aby sa fyzicky „vyhol“ sobášu, ale zároveň právne vstúpil do manželstva.  Hovorí sa tomu uzavretie manželstva prostredníctvom zástupcu. Ak máte v deň svadby „dôležitejší“ program ako vlastnú svadbu, tak si môžete zvoliť zástupcu, ktorý si to odpracuje za Vás.

Pohnútky zákonodarcu z akých dôvodov umožnil uzavretie manželstva bez prítomnosti jedného zo snúbencov nie sú známe, nakoľko dôvodová správa, ako je u nás štandardom, mlčí ako ryba . Dokonca zákon o rodine ani nepožaduje nejaké špeciálne dôvody, pre ktoré je možné uzavrieť manželstvo prostredníctvom zastúpenia. Vzhľadom na významnosť sobáša, ktorým sa zakladá manželstvo je takýto prístup zvláštny. Predchádzajúca právna úprava aspoň požadovala dôležité dôvody. Rovnako je zvláštna aj samotná koncepcia uzavretia manželstva prostredníctvom zástupcu – no čo to už je za snúbenca, ktorý si nenájde čas na vlastný sobáš??? To je ale začiatok! A pre menej chápavých: je to jasný náznak ako  to bude vyzerať so zaneprázdnenosťou manžela počas manželstva.

Podľa súčasného právneho stavu síce žiadosť adresovaná matričnému úradu, aby vyhlásenie snúbenca, že vstupuje do manželstva, urobil jeho zástupca musí byť odôvodnená, avšak dôvod môže byť hocijaký (napr. čistenie komína).

Ustanovenie § 8 zákona o rodine znie tak, že „Matričný úrad na základe písomnej žiadosti oboch snúbencov povolí, aby vyhlásenie snúbenca, že vstupuje do manželstva, urobil jeho zástupca“. Teda nie môže povoliť, ale na základe žiadosti povolí, t.j. musí povoliť. Jedinou podmienkou vzniku manželstva je to, že žiadosť musí byť odôvodnená a plnomocenstvo musí mať písomnú formu a podpis splnomocniteľa na ňom musí byť úradne osvedčený.

Písomné plnomocenstvo musí obsahovať nasledovné náležitosti:

  1. meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, trvalý pobyt snúbenca a zástupcu,
  1. vyhlásenie o priezvisku snúbencov a ich spoločných detí v mužskom aj ženskom tvare,
  1. vyhlásenie, že splnomocniteľovi nie sú známe okolnosti vylučujúce uzavretie manželstva a že snúbenci navzájom poznajú svoj zdravotný stav.

Odvolanie plnomocenstva je účinné len vtedy, keď sa o ňom druhý snúbenec dozvie pred tým, ako vyhlásil, že vstupuje do manželstva.

Zástupcom jedného zo snúbencov môže byť len plnoletá fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony v plnom rozsahu. Zástupca má byť rovnakého pohlavia ako splnomocniteľ. Dôvodová správa uvádza, že cieľom požiadavky rovnakého pohlavia zástupcu a zastúpeného je zachovanie a rešpektovanie slávnostného spôsobu sobášneho obradu – aké patetické vzhľadom na skutočnosť, že právna úprava pripúšťa, aby na vlastnom sobáši nemusel byť jeden zo snúbencov. A aby to nebol úplný šok pre svadobných hostí,  zastúpiť sa môže len jeden zo snúbencov, nie obaja snúbenci.

Pokiaľ ide o zachovanie náležitostí pre platné uzavretie manželstva prostredníctvom zastúpenia, je mimoriadne dôležité dať pozor na platnosť plnomocenstva, nakoľko podľa ustanovenia § 17 písm. f) zákona o rodine manželstvo nevznikne, ak vyhlásenie o uzavretí manželstva urobil zástupca bez platného plnomocenstva alebo ak došlo k odvolaniu plnomocenstva podľa tohto zákona.

P.S.: Plnomocenstvo nekoncipujte príliš široko, aby ho Váš zástupca neaplikoval aj na svadobnú noc!!!

 

Tomáš Čentík

4. apríla 2016

ilustračné foto: pixabay.com

 

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať