Priestupný rok a spravodlivosť

Annus bisextus znie ako označenie sexuálnej praktiky, je to však latinské pomenovanie pre priestupný rok (viac napríklad TU a TU).

Je zaujímavé, že niektoré veci vôbec nie sú upravené zákonmi – nemáme zákonom schválenú abecedu, pravidlá zdravenia sa a najnovšie trendy osobnej hygieny. Pre legislatívnych fanatikov a stúpencov absolútnej kontroly zo strany štátu to musí byť desivá predstava, koľko vecí ešte nie je nadiktovaných normami.

Podobne je to aj s kalendárom a rozdelením roka na mesiace a dni – isteže, raz za čas sa vyskytne dobrák, ktorý v chode svojej krajiny obráti všetko naruby a zavedie  vlastné časové pásmo a dni alebo mesiace pomenované podľa členov svojej rodiny. U nás sa zatiaľ takíto frajeri nenašli a  tak nemáme zákon o kalendári alebo čomsi podobnom (vznešený legislatívny názov by sa určite našiel). 

Priestupný rok tu teda máme bez právnej regulácie a to preto, že Zem neobieha okolo Slnka tak presne ako by si sme si to želali - 365 dní potom nie je 365 dní ale o niečo viac a raz za štyri roky to treba zaokrúhliť. Klasická finta ľudstva, keď nevie celkom skrotiť prírodné zákony.

Annus bisextus pritom vyvoláva určité otázky na poli spravodlivosti – ak máte meniny alebo narodeniny 29. februára, na ktorý deň pripadajú oslavy počas hluchých troch rokov? Sú životnými jubileami, ktoré môžete poriadne osláviť len dvadsiatka, štyridsiatka, šesťdesiatka a osemdesiatka a u vybraných nešťastníkov stovka? A keď s tým chcete vybabrať máte oslavovať 28. februára alebo 1. marca?

Vysvetlenia na tieto zásadné otázky nedávajú žiadne pravidlá počítania času bežne dostupné  v našich súkromnoprávnych kódexoch.

Tiež sa zdá, že priestupný rok má magický vplyv na našu legislatívu – napriek parlamentnému normotvornému ošiaľu v závere minulého roka, boli v Zbierke zákonov v tomto roku vyhlásené len tri (slovom tri) zákony.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay, úprava redakcia

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať