Na margo dôvodových správ

Ak si kúpite auto, dostanete k nemu návod na použitie. Návod, kde je podrobne opísaná každá jedna funkcia so zrozumiteľnou  ilustráciou, všetky technické parametre a celý rad upozornení (a lá nestrkajte mačku do mikrovlnky).

O kvalite autá sa vedú polemiky, nájdete o ňom kopu recenzií, testov a odporúčaní. Na vozidlo dostávate viacročnú garanciu, viete si naňho zohnať pravé aj fejkové náhradné diely a môžete si ho dať viacerými spôsobmi poistiť.

Auto si pritom vôbec nemuíte kupovať a celý svoj život môžete prežiť v automobilovom panenstve.

So zákonmi je to inak. Deflorácia nastáva pri pôrode, kedy vás  - podľa miesta narodenia alebo iného kritéria - vítajú predpisy upravujúce napríklad zdravotnú starostlivosť, evidenciu narodených osôb či výšku a splatnosť sumy, ktorou vás štát na tomto svete víta.

Chtiac -nechtiac  sa stávate zmluvnou stranou spoločenskej zmluvy a ste vydaný napospas v stupňoch úspešnosti rozdielnemu uplatňovaniu ideálov právneho štát.  Tie sa dosahujú najmä tak, že sú chrlené právne predpisy, najmä zákony, upravujúce rôzne oblasti spoločenského života.

O kvalite zákonov sa tiež vedú polemiky, nájdete o nich kopu komentárov, článkov a rôznych súdnych rozhodnutí. 
No za ich akosť vám nikto nedá záruku, nenahradí škodu nimi spôsobenú a ich neznalosť neospravedlňuje - všetko legitímne dôvody na to, aby bol návod na použitie zákona na maximálne vysokej úrovni.

Nič iné ako dôvodová správa by nemala byť návodom na použitie zákona. Môže obsahovať autentický výklad právnej normy, presné vysvetlenie novej legislatívy, poznatky z praxe, teoretické východiská, historické exkurzy a komparácie. Čo len chcete. 

Česť výnimkám, žiaľ väčšina prípadov zodpovedá priloženému komiksovej skazke. A pritom podľa legislatívnych pravidiel vlády: „Osobitná časť dôvodovej správy obsahuje odôvodnenie jednotlivých navrhovaných ustanovení zákona. Do odôvodnenia jednotlivých navrhovaných ustanovení sa nepreberá text týchto ustanovení, ani text a argumentácia už obsiahnutá vo všeobecnej časti dôvodovej správy.“

Na margo našich dôvodových správ ako inak než úplne stručne: všeobecným častiam chýba viacej osobitosti, osobitné časti potrebujú menej všeobecnosti.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustrácia: pravnickezkazky

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať