Zoznamy pojednávaní na webe – krok správnym smerom?

Dnes to bude o ministerstve spravodlivosti a o zozname pojednávaní  na jeho webovej stránke. Mám k tomuto, pre klienta justičného systému vcelku užitočného nápadu, tri skúsenosti.

Ak som si termín pojednávania nepoznačil/nezapamätal kliknutím na webovej stránke som si požadované pojednávanie našiel jednoduchým vyhľadávaním priamo cez spisovú značku.  Prípadne sa v rámci odhadovania scenára pojednávania dalo pozrieť, koľko má v daný deň sudca vyhradeného času na to moje.

Jediný raz sa mi stalo – to už je príbeh druhý – že som vychádzal len z termínu uverejnenom na webe a pojednávanie v skutočnosti začalo o hodinu skôr. Neviem, kde sa stala chyba, pretože nepoznám systém prenosu dát do centrálnej evidencie, ale prihodilo sa mi to ako pomerne častému užívateľovi tohto systému za celú dobu len tento jedenkrát -  vzaté štatisticky, úplne prípustná chybovosť.

Najnovšia  story, ktorá sa pravidelne opakuje niekedy od októbra alebo novembra minulého roka je nasledovná:  Vizuál stránky s pojednávaniami ožil – ozdobujú ho tri kruhové grafy, ktorých účel mi je žiaľ absolútne nejasný. Ak si chcem vyhľadať pojednávanie na konkrétnom súde alebo v konkrétny deň musím odklikať viacero položiek, kým sa k akémukoľvek výsledku dopracujem. Zďaleka nie ideálne funguje vyhľadávanie priamo cez spisovú značku. Celkovo je systém je neprehľadný a oproti minulosti výrazne stratil zo svojej užívateľskej prívetivosti.

Nevylučujem, že som nedostatočne počítačovo gramotný, alebo mám vadne nastavený prehliadač a potom sa ospravedlňujem a ďalej ani nečítajte. Ak je to naopak, tu je niekoľko ťažšie vyvrátiteľných domnienok:

  • architektom nového informačného systému o pojednávaniach bol niekto, kto na pojednávania asi veľmi nechodí a teda nepozná ktoré informácie sú pre užívateľa kľúčové a ku ktorým informáciám sa potrebuje dostať čo najrýchlejšie;
  • stále sa nájde niekto, kto z jednoduchého musí spraviť zložité – lídrom v tejto oblasti je všetko čo je spravované štátom;
  • ak sa muselo niečo na webe www.justice.gov.sk inovovať (vymyslím si napríklad, že na tento účel boli poskytnuté európske peniaze), nech to je napríklad lepšie zverejňovanie rozsudkov alebo, vo vzťahu ku pojednávaniam trebárs zaradenie informácia o doručení predvolaniek, či o účasti svedkov.

Ak sme minulý týždeň písali o tom, ako umelá inteligencia čoskoro požerie právnikov, vyššie uvedené skôr nasvedčuje tomu, že cesta k nej ešte bude zdĺhavá.

Šaňo Bröstl ml.

Foto: redakcia

 

 

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať