Blog

Blog predstavuje platformu pre publikovanie autorských článkov z rôznych oblastí práva. Jej úloha je dvojaká - na jednej strane prispieť k zvýšeniu právneho povedomia o jednotlivých právnych inštitútoch v širšej verejnosti a to zrozumiteľným priblížením vybraných právnych otázok. Inokedy zase vytvoriť priestor pre fundovanú právnickú diskusiu o jednotlivých aplikačno-interpretačných problémoch právnej úpravy a zaujať k nim argumentačne podopreté stanoviská vrátane úvah v rovine de lege ferenda. Z hľadiska prehľadnosti je blog členený  podľa odvetví právneho poriadku (napr. občianske právo, trestné právo a pod.), obsahuje aj tématické rubriky ako napríklad "Profesorským perom", "Paškviliár", "Na notársku nôtu" a iné.

Pri potulkách slovenským Trestným zákonom som natrafil na trestný čin, ktorého skutkovú podstatu som si musel niekoľkokrát opakovane prečítať, aby som sa uistil, či ešte dokážem správne vnímať právnický text. Ide o trestný čin odloženia dieťaťa podľa § 205 Trestného zákona, ktorý znie nasledovne: „Kto odloží dieťa, o ktoré má povinnosť starať sa a ktoré si nemôže zadovážiť pomoc, na mieste, kde mu nehrozí nebezpečenstvo ohrozenia života alebo zdravia, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky“. Podľa prísnejšej (kvalifikovanej) skutkovej podstaty tohto trestného činu „Odňatím slobody na dva roky až šesť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) závažnejším spôsobom konania, alebo b) na dieťati mladšom ako tri roky“.

Kategória: Trestné právo
Autor: Tomáš Čentík
06.08.2015

Závet je jedným z najvýznamnejších právnych úkonov v našom právnom poriadku  -  je inštitútom predovšetkým dedičského práva, ktoré upravuje podmienky dedenia a vzťahy vznikajúce v dôsledku prechodu majetku zomretého na jeho dedičov alebo štát, prípadne iné osoby. 

Kategória: Na notársku nôtu
Autor: Juraj Göbl
03.08.2015

Z času na čas sa zvykne na verejnosti objavovať mylná predstava o zodpovednosti spoločnosti s ručením obmedzeným (ďalej len „s.r.o.“) za porušenie svojich záväzkov. Výsledkom tohto omylu je tvrdenie, že s.r.o., resp. jej spoločníci zodpovedajú (ručia) za záväzky spoločnosti do výšky jej minimálneho základného imania, t.j. do výšky 5.000 Eur. Ako to je ale naozaj?

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
29.07.2015

Ak niečo predstavuje právnický stredovek, tak je ním právna úprava doručovania v pracovnoprávnych vzťahoch. 

Kategória: Pracovné právo a právo sociálneho zabezpečenia
Autor: Alexander Bröstl, ml.
27.07.2015

Kolega Miro Štrkolec nás upozornil na možný aplikačný problém týkajúci sa ochrany osobných údajov pri poskytovaní právnych služieb advokátmi a to typicky v prípadoch kedy je klientom advokáta poisťovňa (banka, inkasná spoločnosť a pod.) a advokát ju zastupuje voči jej klientom (omeškanie s úhradou poistného, splátok úveru a pod.)

Kategória: Správne právo
Autor: Alexander Bröstl, ml.
20.07.2015

Máte rezervovanú a vyplatenú dovolenku v krajine, v ktorej by mohla byť ohrozená Vaša bezpečnosť a život, o čom ste v čase objednania zájazdu ani len nemohli tušiť? Chcete takúto dovolenku stornovať a žiadať vrátenie plnej sumy peňazí? Ak áno, tak sa poďte spolu s nami pozrieť na možnosti, ktoré ponúka právny poriadok.

Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Tomáš Čentík
14.07.2015

Pri príležitosti pravdepodobne najhorúcejšieho dňa v roku 2015 (na 8. júl 2015 pre väčšinu územia našej vlasti SHMÚ vydal výstrahu druhého a tretieho stupňa pred vysokými teplotami) sme sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku dňa asi každého zamestnanca pracujúceho v neklimatizovanom priestore.

Kategória: Pracovné právo a právo sociálneho zabezpečenia
Autor: Alexander Bröstl, ml.
08.07.2015

Reforma Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) prebieha už niekoľko rokov a jednou z jej nedávnych súčastí bola aj novela Pravidiel Súdu, ktoré podrobne upravujú konanie pred ESĽP. Novinkou by, okrem iného, mal byť aj pilotný projekt elektronickej komunikácie so sťažovateľmi potom, ako bola s ich sťažnosťami oficiálne oboznámená vláda.

Kategória: Európske a medzinárodné právo
Autor: Zuzana Kovaľová
29.06.2015

Osvedčovanie pravosti podpisu notárom je pravdepodobne ten notársky úkon, kvôli ktorému sa s notárom za svojho života stretne každý jeden z nás. Okrem zákonného znenia „osvedčenie pravosti podpisu na listine (legalizácia)“ sa pre tento notársky úkon používa aj ľudové označenie „overovanie podpisu“ (v texte budú používané oba pojmy).

Kategória: Na notársku nôtu
Autor: Juraj Göbl
24.06.2015

Prednedávnom sme zverejnili v našej novej rubrike „Paškviliár“ menší paškvilík z oblasti hmotného práva – tentoraz nám pribudol ďalší adept na paškvilček avšak z oblasti práva procesného. Nakoľko sa adresát tohto úkonu súdu domnieval, že ide o omyl, informoval sa na príslušnom súdnom oddelení, či nedošlo k nejakej chybe – na jeho prekvapenie, odpoveď súdu bola: NIE.

Kategória: Paškviliár
Autor: Tomáš Čentík
23.06.2015

Ak patríte ku generáciám, ktoré autoškolu absolvovali do roku 2009 s rozdielmi medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou ste sa v rámci prípravy na „vodičák“ nemohli stretnúť. Takéto členenie zaviedol až zákon č. 8/2009 Z .z. o cestnej premávke (účinný od 1. februára 2009), ktorým bol nahradený dovtedajší zákon č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách.

Kategória: Správne právo
Autor: Alexander Bröstl, ml.
22.06.2015

Aktuálna súdna a katastrálna prax neposkytuje jednoznačnú a uspokojivú odpoveď na otázku, či možno zriadiť zmluvné predkupné právo k nehnuteľnosti s vecno-právnymi účinkami na základe samostatnej zmluvy. Z tohto dôvodu sa pokúsime poukázať na posledné judikatúrne a katastrálne trendy nazerania na túto otázku a polemizovať nad jednotlivými argumentmi, o ktoré sa opierajú. Spornou je otázka, či vecné predkupné právo k nehnuteľnosti možno zriadiť samostatnou zmluvou bez toho, aby sa muselo jednať o vzťah medzi kupujúcim a predávajúcim, resp. v súvislosti so scudzením nehnuteľnosti v zmysle ustanovenia § 602 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka.

Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Tomáš Čentík
17.06.2015

Právo je však pomenované podľa spravodlivosti... – est autem ius a iustitita appelatum....

Kategória: Profesorským perom
Autor: Alexander Bröstl
10.06.2015

V zmysle § 3 odsek 1 Notárskeho poriadku notárskou činnosťou (v užšom zmysle slova) je a) spisovanie a vydávanie listín o právnych úkonoch, b) osvedčovanie právne významných skutočností, c) konania vo veciach notárskych úschov a d) úkony vo veciach notárskych centrálnych registrov.

Kategória: Na notársku nôtu
Autor: Juraj Göbl
01.06.2015

V laickej verejnosti sa pomerne pravidelne objavujú a tradujú mylné predstavy o niektorých rodinnoprávnych inštitútoch – na ilustráciu sme zopár z nich vybrali a pokúsime sa ich uviesť na pravú mieru, tak ako ich upravuje účinný právny poriadok.

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
26.05.2015

V cestnej premávke môže dochádzať k situáciám, kedy je vodič motorového vozidla obvinený policajtom zo spáchania priestupku, ktorý vodič v skutočnosti nespáchal. Typickým ilustračným prípadom priestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky je údajné nezastavenie na STOPke, keď policajt vníma spáchanie tohto priestupku (či už úmyselne alebo z nedbanlivosti v dôsledku pozorovania zo zlého výhľadu, kde reálne nemali možnosť zastavenie vozidla vidieť) odlišne ako vodič motorového vozidla (okrem nezastavenia na STOPke môže ísť aj o iné bežné porušenia pravidiel cestnej premávky ako napr. nepoužitie bezpečnostného pásu, telefonovanie za volantom, prejazd cez plnú čiaru, jazda na červenú a pod.). Čo v takom prípade môže vodič vozidla spraviť, resp. ako sa môže brániť?

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
20.05.2015

Nakoľko sa nám hromadia rôzne paškvilné písomnosti rozhodli sme sa z času na čas niečo na našom webe uverejniť – pôjde o autentické dokumenty, ktoré pred zverejnením samozrejme anonymizujeme.

Kategória: Paškviliár
Autor: Alexander Bröstl, ml.
15.05.2015

Ste konateľom alebo spoločníkom pasívnej eseročky, z ktorej nepoberáte žiaden príjem a máte záujem o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie? V takom prípade so zaradením do evidencie na úrade práce automaticky nepočítajte, nakoľko skutočnosť, že spoločnosť neprodukuje žiaden zisk je bez právneho významu.

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
13.05.2015

Ďalšou z noviniek, ktorú dnešná úprava sporového konania nepozná, je rozsudok pre zmeškanie ŽALOBCU. 

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
11.05.2015

To, že právo reguluje takmer väčšinu spoločenských vzťahov (napríklad v takom Švajčiarsku je právom regulované dokonca aj užívanie toalety, kde je splachovanie po 22.00 hod. zakázané z dôvodu porušovania nočného kľudu) potvrdzuje aj predložená téma zaoberajúca sa užívaním lesov v súkromnom vlastníctve – každý z nás už určite vo svojom živote navštívil les, pričom sa zrejme vôbec nezamyslel nad tým, či náhodou tento les nie je v súkromnom vlastníctve a či sa v ňom možno prechádzať, príp. vykonávať iné aktivity (napr. opekať, hubárčiť a pod.). Využívanie lesov berie každý ako prirodzenú súčasť života bez toho, aby sa zaoberal nastolenou otázkou. Poďme sa teda spolu pozrieť ako na túto otázku nazerá právo.

Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Tomáš Čentík
05.05.2015