Zákon o poľovníctve - komentár k vybraným ustanoveniam

Všetkým vášnivým poľovníkom a tým, ktorých zaujímajú právne aspekty poľovníctva dávame do pozornosti čerstvo vydaný komentár k vybraným ustanoveniam zákona o poľovníctve z pera Martina Ľuptáka a Matúša Sarvaša.

Predkladaná publikácia predstavuje prvý sprievodný výklad právnej úpravy vykonávania práva poľovníctva v slovenských podmienkach.

Absencia komentára k zákonu o poľovníctve medzi doteraz vydanými odbornými publikáciami z oblasti práva bola daná špecifickosťou vybranej právnej úpravy, determinovanou jej silným prepojením s inými odvetviami práva – najmä s občianskym právom hmotným, správnym právom hmotným a správnym právom procesným, ktorá pri svojej aplikácii neraz vyvoláva značné ťažkosti a komplikácie.

Cieľom autorov publikácie je podať kvalifikovaný náčrt výkladu k jednotlivým, vybraným ustanoveniam súčasného zákona o poľovníctve, s poukázaním na zásadné momenty jeho aplikácie orgánmi verejnej moci, resp. jeho bežného každodenného používania poľovníckou či nepoľovníckou verejnosťou.

Naznačené zásadné momenty sa dotýkajú najmä zvolávania, priebehu a rozhodovania zhromaždenia vlastníkov poľovných pozemkov za účelom vytvárania poľovného revíru, resp. užívania už uznaného poľovného revíru, ďalej postupu správnych orgánov pri uznávaní poľovných revírov a evidencii zmluvy o užívaní poľovného revíru, ale aj špecifických momentov súvisiacich so vznikom a fungovaním poľovníckych organizácií, resp. postavením a výkonom pôsobnosti Slovenskej poľovníckej komory ako jediného samosprávneho orgánu poľovníkov a poľovníckych organizácií. V osobitných kapitolách sa autori venujú postaveniu poľovníckeho hospodára v poľovnom revíri a významu poistenia pri výkone práva poľovníctva.

Komentár k vybraným ustanoveniam zákona o poľovníctve je určený širokej verejnosti, odbornej aj laickej, správnym orgánom, poľovníckym organizáciám a ich členom, poľovníckym hospodárom či vlastníkom poľovných pozemkov. Publikácia môže byť prínosom pre každého, kto sa venuje poľovníctvu profesionálne alebo ako koníčku.

Bližšie informácie nájdete TU.

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať