Umenie vyhovoriť sa

Profesijný život ma naučil, že existuje nemalá skupina ľudí umne ovládajúcich remeslo vyhovárania sa. 

Skôr ako za zlyhanie tradičnej spoločnosti a jej výchovných metód („ak klameš a vyhováraš sa  pôjdeš do kúta“) to považujem za osobitný druh prezieravosti. Prezieravý jedinec rýchlo zisťuje, že mnohé výchovné vyhlásenia sú v skutočnosti, slušne povedané, cieľavedomou rodičovskou ľsťou. Spomeňme štandardný rodičovský koment pri nedeľnom obede: „Ak chceš vedieť pískať musíš papať mrkvu!“ Alebo ďalšia klasika,  keď ste na niekoho cielene škúlili: „Nerob to, lebo ti to  tak ostane navždy!“. Prezieravec veľmi dobre chápe aj zištný motív rodičov: veľa mrkvy v záhrade, či túžba po estetickom vzhľade potomka.

Prezieravý jedinec sa veľmi rýchlo učí a preto už počas študentských čias nadobúda prvé aplikačné zručnosti: záškoláctvo vďaka pečiatke vlastného obvodného lekára vygenerovanej vo Photoshope, alebo vlastnoručná ospravedlnenka pre pohreb blízkeho člena rodiny (čo na tom, že za školský rok už tretí toho istého).

Skutočnou skúškou je pracovný svet, napríklad vo vzťahu advokát a klient – na tvoje prekvapenie milý čitateľ, upozorňujem, že prezieravci sú častým javom práve medzi klientmi.

Do akej miery umenie vyhovárania ovládate si môžete zhodnotiť podľa nižšie uvedenej klasifikácie - súčasne slúži ako vodítko pre obete prezieravých na osvetlenie možných manipulácií.

Začiatočník

Typické pre absolventa vysokej školy. Na pracovisko prichádza s ideálmi, ku všetkým sa správa milo a slušne a každému sa snaží vyhovieť: „Áno, pán Novák, samozrejme to bude dnes hotové.“. A naozaj to aj dnes hotové je – radšej, ako sa na niečo vyhovoriť prebdie noc, alebo zruší večerné pivo s parťákmi.  Na tých čo sľúbia, aj keď vedia, že nestíhajú pozerá krivo (vlastne škúli, i keď si presne pamätá, že by nemal).  

Mierne pokročilý

Začína si uvedomovať, že nemusí byť obeťou pocitu prehnanej zodpovednosti. Prvé pokusy sú celkom úspešné, i keď sa zatiaľ vyznačujú úprimnosťou a sprevádza ich pocit hanby: „Prepáčte, ale mám toho veľa, veľmi sa ospravedlňujem, dnes to nestihnem, zajtra ráno to určite máte do desiatej.“  Alebo nesmelé: „Pevne verím, že sa nič nestane, ak termín trošku posunieme“.

Pokročilý

Všetko ide celkom nonšalantne: „Áno, už som vám ten mail poslal.“ – nebolo poslané nič. „Som už druhý týždeň chorý“ -  prezieravec je na dovolenke. „Prepáčte, ale mám teraz tehotnú ženu“ –  nemá ženu. „Vybíja sa mi mobil, asi nás za chvíľu preruší“-   mobil je pritom v nabíjačke. Neklamným znakom je tiež absencia výčitiek.

Expert

Venuje sa výlučne tvorbe výhovoriek a stratégiám získavania času. Napríklad klientovi pošle mail bez prílohy a to pred dohodnutou ôsmou hodinou.  „Poslal som Vám to ako sme sa dohodli...bez prílohy? Prepáčte, asi som ju nedopatrením zabudol... som teraz mimo kancelárie, asi za dve - tri hodiny budem pri počítači a hneď vám to pošlem“. Veľmi dobre vie, že tento telefonát sa neodohrá o ôsmej, pretože klientovi  - netušiacom o jeho perfídnosti- trvá, kým ho začne urgovať. Fakticky má pred sebou celý deň na prípravu požadovaného dokumentu – potom už len zmeniť nastavenie v súbore (čas jeho vytvorenia či dĺžku editovania) a dokonalý zločin je hotový.

Iná situácia: „To zadanie už bolo hotové minulý týždeň, asi som Vám to neposlal, ale hneď to preposielam ešte raz“.  Neexistujúci mail z minulosti sa dá vytvoriť veľmi jednoducho – do predmetu doplníte Fwd: a naťukáte celý mail samozrejme so správnymi dátumami.

A takýmito nápadmi expertný prezieravec prekypuje.

Šaňo Bröstl ml.

Tlačiť
Juraj PalúšPrávnik od roku 027.03.2014 o 18:39:51Reagovať
2. rocnik PrF UPJS, pravo socialneho zabezpecenia, nemenovany pedagog zjavil mantru najvacsiu, "dajte mi chvilu casu a zavolam Vam nazad"..menia sa len kulisy, osoby a obsadenie je stale rovnake :)
Právnik od roku Reagovať