VZOR: Žiadosť o odročenie pojednávania podľa CSP

O novej podobe inštitútu odročenia pojednávania v sporovom konaní sme priniesli prehľad TU.

Leitmotívom novej úpravy je absolútne sprísnenie odročovania pojednávaní.

Podľa § 183 odsek 1 CSP platí, že "Pojednávanie sa môže odročiť len z dôležitých dôvodov. Pojednávanie môže byť na návrh strany odročené len vtedy, ak sa strana alebo jej zástupca z dôležitých dôvodov nemôže dostaviť na pojednávanie a zároveň od nich nemožno spravodlivo žiadať, aby sa na pojednávaní nechali zastúpiť.".

CSP ponecháva veľa priestoru pre posúdenie dôležitosti dôvodov súdu, bude preto potrebné počkať aj na to, aká rozhodovacia prax sa k dôvodom odročovania vytvorí.

V zmysle § 184 CSP súd rozhodne o odročení pojednávania bezodkladne; o tom upovedomí tých, ktorí boli na pojednávanie predvolaní. Súd uvedie deň, keď sa bude konať nové pojednávanie.

Platí však, že ak došlo k odročeniu pojednávania z dôvodov uvedených stranou a tieto dôvody neboli súdu následne preukázané alebo ich nemožno považovať za dôležité, súd môže rozhodnúť, že na ďalšie návrhy o odročenie pojednávania nebude prihliadať. Ak súd rozhodne takto, uloží strane, aby sa na ďalšie pojednávanie dostavila alebo si na toto pojednávanie ustanovila zástupcu.

Vzor, ktorý si môžete vo formáte RTF bezplatne stiahnuť TU, obsahuje odročenie z dôvodov na strane žalobcu (práceneschopnosť  v termíne pojednávania) a alternatívne z dôvodov na strane advokáta (kolízia s inými, skôr vytýčenými, pojednávaniami).

Upozornenie: Vzor slúži len ako ilustrácia toho, ako môže žiadosť o odročenie pojednávania vyzerať  – pred podaním takejto žiadosti jej obsah a náležitosti konzultujte s právnikom.

 


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

Pozri tiež tieto vzory:

Žaloba s návrhom na vydanie platobnéhó rozkazu

Zabezpečovacie opatrenie

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať