VZOR: Žaloba s návrhom na vydanie platobného rozkazu podľa Civilného sporového poriadku

Na právnu úpravu platobného rozkazu sme sa na našom portáli bližšie pozreli už TU.

V Civilnom sporovom poriadku je tento inštitút upravený v § 265 a nasl. Sporový kódex všeobecne upravuje aj európsky platobný rozkaz (§ 269 a nasl CSP).

Pri spisovaní žaloby s návrhom na vydanie platobného rozkazu (čo sa nám javí ako najsprávnejšie označenie) nemôžete obísť ani ustanovenia  § 132 a nasl. CSP o náležitostiach žaloby.

Súd vydá platobný rozkaz ak je možné vo veci samej alebo o jej časti rozhodnúť na základe skutočností tvrdených žalobcom, o ktorých súd nemá pochybnosti, najmä ak tieto skutočnosti vyplývajú z listinných dôkazov,  o žalobe  možno rozhodnúť bez vyjadrenia žalovaného a bez nariadenia pojednávania.

Aj CSP ponechalo možnosť vydať platobný rozkaz expresne (do 10 pracovných dní od splnenia podmienok) ak žalobca predloží spolu so žalobou platobný rozkaz na tomto tlačive, na vydanie platobného rozkazu sú splnené zákonom ustanovené podmienky a je zaplatený súdny poplatok,

Samozrejme platí, že platobný rozkaz spolu so žalobou súd doručuje žalovanému do vlastných rúk.

Základný vzor, ktorý sme pripravili výchadza z modelovej situácie, kedy žalobca žaluje zaplatenie pohľadávky zo zmluvného vzťahu, ktorú vyúčtoval faktúrou.

Vzor si vo formáte RTF môžete bezplatne stiahnuť TU.

Upozornenie: Vzor slúži len ako ilustrácia toho, ako môže žaloba s návrhom na vydanie platobného rozkazu vyzerať  – pred podaním takejto žaloby jej obsah a náležitosti konzultujte s právnikom.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

Pozri tiež tento vzor:

Zabezpečovacie opatrenie podľa CSP

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať