VZOR: Zabezpečovacie opatrenie podľa Civilného sporového poriadku

O tom, ako sa predbežné opatrenia v novej právnej úprave pretransformovali na neodkladné a zabezpečovacie opatrenia sme písali TU.

Zabezpečovacie opatrenie je nesporne jednou z najzaujímavejších noviniek v Civilnom sporovom poriadku – súd môže zriadiť záložné právo na veciach, právach alebo na iných majetkových hodnotách dlžníka na zabezpečenie peňažnej pohľadávky veriteľa, ak je obava, že exekúcia bude ohrozená.

Platí, že záložné právo sa zriaďuje vydaním uznesenia o zabezpečovacom opatrení. Záložné právo vzniká zápisom do príslušného registra.Výkon záložného práva môže nastať až po tom, ako bola pohľadávka právoplatne priznaná súdnym rozhodnutím.

Zabezpečovacie opatrenie má prednosť pred neodkladným opatrením – neodkladné opatrenie súd nariadi iba za predpokladu, ak sledovaný účel nemožno dosiahnuť zabezpečovacím opatrením.

Právna úprava zabezpečovacieho opatrenia je obsiahnutá v §§ 343344 Civilného sporového poriadku, pričom odkazuje na primerané použitie právnej úpravy neodkladných opatrení podľa § 324 a nasl Civilného sporového poriadku.

Základný vzor zabezpečovacieho opatrenia vychádza z modelovej situácie, kedy žalobca žiada zabezpečenie svojej pohľadávky z dôvodu, že žalovaný nakladá so svojim majetkom s pravdepodobným cieľom zbavovať sa ho;  návrh sa podáva pred začatím sporu vo veci samej.

Vzor si vo formáte RTF môžete bezplatne stiahnuť TU.

Upozornenie: Vzor slúži len ako ilustrácia toho, ako môže návrh na nariadenie zabezpečovacieho opatrenia vyzerať – pred podaním návrhu na nariadenie zabezpečovacieho opatrenia jeho obsah a náležitosti konzultujte s právnikom.

Šano Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať