Zmeny v podávaní sťažností na ESĽP účinné od 1. januára 2016

Reforme v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) sme sa venovali v jednom z nedávnych príspevkov, v ktorom sme rozobrali nový spôsob podávania sťažností na ESĽP z roku 2014, vrátane nového formulára na podávanie sťažností.

Nový formulár je k dispozícii dva roky, od januára 2014. Dňa 1. januára 2016 nadobudla účinnosť ďalšia novela Pravidiel Súdu, ktoré upravujú spôsob podávania sťažností a konanie pred ESĽP (konkrétne novela Pravidla 47). Od toho istého dátumu je zároveň k dispozícii najnovšia verzia formulára na podávanie sťažností (aktuálny formulár je dostupný na stránke ESĽP vo viacerých jazykoch, vrátane slovenského).

Hoci je potrebné poznamenať, že novela Pravidla 47 je v porovnaní so zmenou v roku 2014 len minimálna a podstatným spôsobom nemení spôsob podávania sťažností, je nevyhnutné sa s ňou oboznámiť, keďže v jej dôsledku sa opätovne mení formulár na podávanie sťažností. Od 1. januára 2016 je na stránke ESĽP k dispozícii nová verzia formulára sťažnosti. Ak sťažovatelia od tohto dátumu nepoužijú pri podávaní svojej sťažnosti nový formulár, ich podanie bude odmietnuté pre nesplnenie formálnych náležitostí.      

Novela Pravidla 47 sa týka najmä dvoch skupín sťažovateľov: sťažovateľov – právnických osôb, ako aj tých sťažovateľov, ktorí sú už od začiatku konania pred ESĽP právne zastúpení. Zmena spočíva najmä v nasledujúcich bodoch:

  • ak je sťažovateľom právnická osoba, vo formulári je nevyhnutné identifikovať jednotlivca alebo jednotlivcov, ktorí sú oprávnení vystupovať v mene sťažovateľa;
  • sťažnosť musí taktiež obsahovať dokumenty, ktoré preukazujú, že daná osoba je na vnútroštátnej úrovni oprávnená vystupovať v mene právnickej osoby (napr. výpis z relevantného registra);
  • ak je sťažovateľ (fyzická alebo právnická osoba) zastúpený advokátom alebo inou osobou, vo formulári musia byť uvedené relevantné identifikačné údaje;
  • aj sťažovateľ aj jeho zástupca majú povinnosť podpísať osobitnú časť formulára, ktorá sa týka udelenia plnej moci. Ak je splnomocniteľom právnická osoba, formulár musí podpísať osoba, ktorá je oprávnená konať v mene právnickej osoby, a zároveň aj advokát, ktorý právnickú osobu zastupuje v konaní pred ESĽP; 
  • predloženie splnomocnenia na inom dokumente ako na formulári (teda neudelenie plnej moci priamo na formulári sťažnosti) nebude akceptované bez adekvátneho vysvetlenia a uvedenia dôvodov, ktoré znemožnili udelenie plnej moci priamo vo formulári. 

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že Kancelária ESĽP od 1. januára 2016 akceptuje aktuálne dostupnú novú verziu formulára sťažnosti. Od tohto dátumu budú musieť sťažovatelia použiť novú verziu bez ohľadu na to, či sa ich zmeny vo formulári priamo týkajú alebo nie (teda bez ohľadu na to, či je sťažovateľ právnickou osobou, alebo či je právne zastúpený). Slovenská verzia nového formulára ako aj potrebné usmernenia sú dostupné na stránke ESĽP.

Zuzana Kovaľová, European Human Rights Association

ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať