Poznáte rozdiel medzi číslom konania a spisovou značkou?

Ak ste úspešným právnikom, musí to byť vidieť!

Pri písomných podaniach tomu napomáha drahý papier, čo najosobitejší font, „logo od logopéda“ a až umelecké štrukturovanie textu.

Cynici povedia, že kto nevie presvedčiť obsahom, skrýva sa za formu. V našej branži by to znamenalo, že pekne štylizované texty môžu byť bezobsažné a drahý oblek len zahaľuje prázdnu myseľ. Ale nie je to férový pohľad, pretože kvalitný obsah si zaslúži pekný obal...

Asi takýmto smerom sa dokážu veľmi rýchlo rozprsknúť moje myšlienkové asociácie, keď v starostlivo pripravenom a viackrát skontrolovanom podaní po jeho vytlačení nájdem vadu na spôsob gramatického preklepu, alebo niečoho chýbajúceho.

Naposledy som zabudol dopísať  (a teraz aby som zostal  neutrálny vo vzťahu k ďalšej časti textu) identifikátor súdneho konania, ktorého sa podaníčko týkalo.

Dopísať to rukou alebo v počítači a všetko nanovo vytlačiť? Spoľahnúť sa na to, že podanie je tak slušne napísané, že nad perom dopísaným textom sa nikto nepozastaví? Ponechať podanie s chybičkou krásy, o to viac, ak je posledný deň lehoty a podateľňa na súde zahajuje fajront o päť minút a tlačiareň zvykne niekedy zahaprovať?

Oveľa väčšie zaseknutie prišlo až potom (...až po cca. 10 rokoch právnickej praxe...) - je správne označenie spisová značka alebo číslo konania?

Podľa § 170 odsek 1 Spravovacieho a kancelárskeho poriadku pre okresne súdy, krajské súdy, Špeciálny súd a vojenské súdy: „Každý súdny spis dostane spisovú značku. Spisová značka sa skladá z označenia a z poradového čísla súdneho registra, do ktorého je vec zapísaná, a označenia príslušného kalendárneho roka, napríklad 2T/180/2004, 4C/51/2005.“  Celkom jasné, nie?

Už len si dovysvetliť, čo je číslom konania - manuál pre justíciu súdu v § 173 odsek 1 ustanovuje „Spisová značka a k nej pripojené číslo listu písomnosti alebo vyhotoveného rozhodnutia tvorí číslo konania, napríklad 2T/185/2004-14, 4Cb/91/2004-132. Ak písomnosť alebo rozhodnutie obsahuje viacej čísiel listov, uvedie sa v čísle konania len prvé číslo listu.“

Trošku mi nesedí pojem číslo konania, oveľa viac by sedelo číslo listiny alebo tak niečo. Dilema je však vyriešená úplne jednoznačne, na podania by sa mala písať spisová značka a pojem číslo konania by sa mal použiť len vtedy, ak sa ním myslí konkrétna listina v spise (napr. konkrétne rozhodnutie súdu).

Dnešné písanie nebude zakončené pointou o vzťahu formy a obsahu, ale praktickou poznámkou:  Ustanovenie § 127 Civilného sporového poriadku upravuje, že všeobecnou náležitosťou podania urobeného v prebiehajúcom konaní je aj uvedenie spisovej značky. Uvidíme, ako prísne budú súdy postupovať (odmietať podania), ak spisová značka uvedená nebude, alebo ešte lepšie, ak na miesto nej bude uvedené číslo konania.

Šaňo Bröstl ml.

Ak sa Vám texty na portáli ulpianus.sk páčia, podporte nás prosím v ankete Bloger roka 2015 TU. Ďakujeme!

Tlačiť
Radovan SkribaPrávnik od roku 027.08.2022 o 03:52:10Reagovať
Ak je dilema vyriesena jednoznacne tak by ste mali pouzit slovo musiet a nie mala by sa nakolko mala bu sa je 50/50 a to je aj vysledny zaver Vasho clanku. Nic som sa nedozvedel iba pravnicke omacky. Naco pisete? Musite? Mate to v naplni prace? Trošku mi nesedí pojem číslo konania, oveľa viac by sedelo číslo listiny alebo tak niečo. Dilema je však vyriešená úplne jednoznačne, na podania by sa mala písať spisová značka a pojem číslo konania by sa mal použiť len vtedy, ak sa ním myslí konkrétna listina v spise (napr. konkrétne rozhodnutie súdu).
Právnik od roku Reagovať