Prečo majú právnici vedieť používať Word?

Keď mám pár slov napísať rukou, čoraz častejšie sa na okamih musím zamyslíeť nad tým ako sa to písmeno píše, alebo len jednoducho kde dočerta je nejaká klávesnica.

A to patrím k ľudom, ktorí  sa k počítačom dostali ako násťroční, ktorí začínali ešte na T-602ke (nie, to nie je model terminátora, ale kultový český  textový editor z 90. rokov, s ktorým som sa ešte nedávno stretol na jednej vyšetrovačke a zrejme ešte dožíva u niektorých orgánov štátnej správy). A teda nie ku generácii, ktorá sa už pomaly v prvom ročníku na základnej učí písať vo Worde.

Či sa to niekomu páči alebo nie, súčasťou právnických profesií je vždy aj písomný prejav. Ten dnes pomáha vytvárať Word (inak, tento text nie je sponzorovaný Microsoftom, napriek tomu, že slovo Word sa v ňom mnohokrát opakuje... ale funguje dnes ešte iný textový editor?!); kapacita dnešných počítačov vlastne vôbec nie je väčšinou právnikov využívaná, pre mnohých je to možno jediný potrebný soft (a Solitaire samozrejme) v kompe, čo ho vlastne degraduje na moderný písací stroj.

Nepochybujem o tom, že ak by pri mne stál odborník na správne používanie Wordu, vo viacerých postupoch by mi ukázal ako textový editor používať oveľa efektívnejšie – najmä samovýučbou sa však človek za tie roky naučí všetko potrebné od pekného formátovania textu,  až po vymoženosti ako sú správne využívanie revízii a komentárov, dnes asi najčastejší nástroj používaný pri výmene názorov o zmluvách.

Ovládať Word by mal každý záujemca o právnické remeslo – keďže uvedenie „Microsoft Office -  pokročilý“ do CVčka môže byť zavádzajúce, nemali by ste byť, milí uchádzači, prekvapení ak vás dnes na praktickej časti pohovoru stretnú aj otázky alebo zadania z práce práve s Wordom.

Ale Word a vôbec celá elektronizácia kontraktačného procesu môže mať svoj (netušený ani samotným Billom Gatesom) význam aj pre prípadné spory z uzavretých zmlúv.

Poznáte to, keď si s protistranou vymieňate už desiaty mail a vďaka spomenutým revíziám a komentárom zmluva vyzerá ako “červené more“?

Celú takúto e-mailovú komunikáciu si aj s jednotlivými verziami dokumentu starostlivo ukladajte. Môžete ich prostredníctvom veľmi ľahko ukázať aký bol úmysel strán pri tom-ktorom ustanovení zmluvy, alebo môže poslúžiť ako dôkaz pri uplatnení výkladového pravidla contra proferentem.

Uvedené právno - aplikačné využitie Wordu by som rád do kroniky výkladových metód právnych úkonov zaradil pod označením „Na počiatku bol(o) Word“.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať