Budú právnické fakulty o sto rokov ešte potrebné?

Máme dobu dronov, autonómnych či lietajúcich aút, hyperloopov a súdne konania trvajú roky, ešte stále existujú opravné prostriedky a  keď chcete kúpiť nehnuteľnosť nevyhnutne musíte vyhľadať právnika.

Na jazyk sa nenápadne derie myšlienka, čo bude technologický pokrok znamenať pre právnické profesie.

O riešení, o ktorom píšem ďalej viem tak málo, že sa môžem podstatne mýliť, javí sa mi to však tak, že o takých dobrých sto rokov ľudstvo dotiahne počítačový pokrok či umelú inteligenciu na takú úroveň, že sa jej obeťou stanú aj právnické profesie.

Moji priatelia a známi medzi notármi to nebudú z mojich úst počuť prvý raz a preto sa verím nenahnevajú, ak dám aj na papier (na obrazovku), že najľahšie strojom/počítačom nahraditeľná profesia je už dnes, aspoň pri niektorých úkonoch, notár.

Predstavte si napríklad „notáromat“, zariadenie o veľkosti bankomatu umiestňované na úradoch či v administratívnych budovách, do ktorého vložíte listinu a bude vám vypľutá jej kópia s  potvrdením o tom, že sa zhoduje s vloženým originálom (čo je a nie je originál dokáže počítač rozoznať). Obdobne by v dobe elektronických dokladov nemal byť problém strčiť do notára v kovovej búdke občiansky preukaz, ktorý by na vloženú listinu preniesol podpis jeho držiteľa s príslušnými doložkami. Dotiahnuť v obdivoch prípadoch verifikačné a zabezpečovacie schémy je drobnosť.

Ďaleko od záhuby nemajú už dnes ani exekútori – svojou podstatou ide o najrutinnejšiu právnickú činnosť (neprajníci si hneď spomenú, že donedávna mohol exekútora robiť napríklad aj zverolekár), predpokladám, že už v súčasnosti sú veľké exekútorské úrady v mnohých veciach spravované automatizovanými počítačovými postupmi.

O čosi zložitejšie je to s advokátmi, prokurátormi a najmä sudcami – predsa len situácie, ktoré riešia sú rozmanitejšie, alebo sa líšia v často podstatných detailoch, takisto treba byť neraz invenčný, keď sa kľučkuje medzi paragrafmi (advokát) alebo sa kľučkovanie okresáva (sudca, prokurátor) a dokonca sa vyžadujú aj životné skúsenosti.

Lenže umelú inteligenciu si treba predstaviť ako entitu s IQ čo ja viem 10 000 (geniálny príslušník právnickej profesie povedzme okolo 160 - 180), čiže ako niečo čo vyrieši otázku neplatnosti  zmluvy s použitím všetkých teoretických koncepcií od antického Ríma, worldwide judikatúry a dokonca aj morálnych aspektov za niekoľko sekúnd.

Prínos napríklad pre justíciu bude nepredstaviteľný - zánik lehôt, pretože rozhodovať sa bude na počkanie, justícia bude takpovediac instantná. Neexistencia procesných chýb a justičných omylov, dokonalá nestrannosť (umelá inteligencia nebude s nikým chodiť na pivo, s nikým si tykať), rozhodnutia odôvodňované podľa najprísnejších štrasburských kritérií a  jeden veľký bonus: konečne niekto-niečo dokáže porozumieť (slovenským) pravidlám ochrany spotrebiteľa. Všetko zmeny tak prevratné, že podobizeň bohyne Justície bude musieť absolvovať poriadny facelift.

Znie to ako sci-fi a nakoniec to bude trvať viac ako 100 rokov – právnický establishment len tak ľahko nepripustí svoju nahraditeľnosť (ak nie ste z branže, potešte sa predstavou právnikov štrajkujúcich na námestiach za prežitie svojej profesie), no kto je prezieravý svoje detí bude viesť ku kybernetike či počítačovým technológiám. A možno sa v rámci týchto odborov bude vyučovať  jedno-, dvoj- semestrálny predmet právo, či dokonca história klasického práva.

Šaňo Bröstl ml. 

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Tomas TahotnyPrávnik od roku 010.02.2016 o 11:36:03Reagovať
Zabudame na jednu zasadnu vec a tou je citenie a empatia. Ziaden stroj nenahradi ludske citenie a empaticky pristup. Ako hovori kolega vyssie tato doba ma dekadentny charakter a su pravnici a pravnici. Zial je doba kedy vela ludi motivuju iba peniaze a nie snaha pomoct samozrejme za neskorsiu pripadnu odmenu. Preto moj nazor je ten ze pravnicke povolanie nezanikne ale dorpedu pojde empatia a pravnici som silnym empatickym citenim az psychologickym pristupom ku klientovi. ( chceli spravodlivost a miesto toho sa im dostal pravny stat )
Juraj GöblPrávnik od roku 200508.02.2016 o 13:11:45Reagovať
AMEN! V ideálnom svete, ku ktorému máme čím ďalej, tým ďalej, súhlasím s autorom, že právnické profesie vôbec nebudú potrebné. No keďže k ideálnemu svetu sme sa vybrali opačným smerom, obávam sa, že počet právnikom bude narastať. Primeranosť kvality ku kvantite je témou na ďalšie príspevky. Posledná poznámka, keďže autor sníva o svetovom mieri, predpokladám, že práve notárska profesia by jeho požiadavky mohla naplniť ako prvá, pretože práve notár je lekárom dobrých mravom. Inak považujem príspevok samozrejme sa recesiu a vtipné spríjemnenie pondelkového obeda.
Alexander Bröstl ml.Právnik od roku 200613.02.2016 o 08:20:16Reagovať
Celý príspevok je recesia, okrem notáromatu. Notáromat je celkom schopný startupový nápad, neviem, či by som nemal osloviť niekoho v Sillicon Valley a skúsime to zrealizovať
Právnik od roku Reagovať