Namiesto pondelkovej porady (prehľad 21. – 27. máj 2018)

Ak by bol do prieskumu dôveryhodnosti na Slovensku zaradený Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s vysokou pravdepodobnosťou by obstál lepšie ako parlament, polícia či justícia.

Počasie je veľmi častou súčasťou spoločenskej konverzácie, no na rozdiel od politiky zaujíma skoro každého a obyvateľstvo nerozdeľuje  - počuli ste niekoho  sa vášnivo hádať o tom aké bude počasie? Skôr naopak, počasie spája  a umožňuje zdieľať rovnaké emócie (napríklad „Kurník, zajtra bude zase pršať, musíme ostať doma.“) 

Oficiálnym zdrojom informácií toho, aké nás čaká počasie je Slovenský hydrometeorologický ústav. Jazykom zákonodarcu: štátnu hydrologickú službu a štátnu meteorologickú službu na území Slovenskej republiky zabezpečuje štát prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý je právnickou osobou zriadenou Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky so sídlom v Bratislave.

V zákone č. 201/2009 Z. z. o štátnej hydrologickej službe a štátnej meteorologickej službe sa môžete ešte dozvedieť, že štandardnou meteorologickou predpoveďou sa rozumie písomné vyjadrenie budúceho stavu a priebehu počasia na jeden až päť dní pre územie Slovenskej republiky ako celku. Ďalej v ňom nájdete pár technicko – organizačných procesov okolo toho a inak ide o vcelku nudný predpis z oblasti správneho práva.

Uvedený zákon nič nehovorí o situáciách, v ktorých model ALADIN (stručné info o ňom TU) na webovej stránke ústavu predpovedá na určitý deň a hodinu zamračené počasie ale bez dažďa, model ECMWF (podrobne o ňom TU) na rovnaký čas ohlasuje husté pršanie a v skutočnosti je krásne slnečno.

Za to na stránke ústavu už drobnými  písmenami nájdete: "SHMÚ nezodpovedá za prípadné škody spôsobené nesprávnou interpretáciou meteogramov modelu ALADIN a meteogramov modelu ECMWF".

Prípad Brown vs U.S. je podľa amerického kolegu jediným prípadom kedy bola (aj to len v prvostupňovom konaní) uznaná zodpovednosť za škodu spôsobenú štátom organizovanou predpoveďou počasia ľudom na pevnine alebo námornikom (iná situácia má byť pri nehodách lietadiel, ak ich spôsobilo nepriaznivé počasie) a je pre oblasť zodpovednosti za predpoveď počasia tzv. leading case-om. Išlo zhruba o to, že traja homárnici (lovci homárov) zomreli v dôsledku búrky na mori, na ktorú štátna predpoveď počasia neupozornila okrem iného v dôsledku toho, že meteorologická bója nebola dlhšiu dobu funkčná a nikto nedokázal zabezpečiť jej opravu.

Podrobnosti a ako to presne skončilo si môžete pozrieť TU a to vrátane prehľadu ďalších prípadov o zodpovednosti za škodu pri predpovedi počasia. Autor sumarizuje, že podľa americkej judikatúry (stav k roku 2003) neboli odškodňované prípady,  (ak vôbec boli) z dôvodu, že nebola poskytnutá správna predpoveď počasia, ale z dôvodu, že úrady nevarovali obyvateľstvo hoci o blížiacej sa mimoriadnej meteorologickej situácii mali poznatky.

A ak nás v lete zavalia vysoké teploty, môžete si ich právne riešenie pripomenúť spolu s naším webom: Musím pracovať v tropických horúčavach?

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Zbierka vychádza za každého počasia!

21. máj 2018    145/2018 Z. z.
Vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 106/2013 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

25. máj 2018    146/2018 Z. z.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje zoznam humánnych liekov, ktoré nie je možné predpísať na lekársky predpis s poznámkou „REPETETUR“

25. máj 2018    147/2018 Z. z.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 128/2012 Z. z. o požiadavkách na správnu výrobnú prax a požiadavkách na správnu veľkodistribučnú prax

25. máj 2018    148/2018 Z. z.
Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného

25. máj 2018    149/2018 Z. z.
Oznámenie Národnej banky Slovenska o vydaní strieborných zberateľských euromincí v nominálnej hodnote 10 eur pri príležitosti 150. výročia narodenia Dušana Samuela Jurkoviča

 

Prečítali sme

  •  presnejšie povedané zachytili v krčmovej komunikácii takýto právnický kameňačík:

A: Čital si už posledné novely zákonov?
B: Nie, novely nečítam, čítam iba poviedky a romány.


Šaňo Bröstl ml.
Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať