Znalecké dokazovanie podľa CSP – 4 najväčšie zmeny

Autori rekodifikácie v rámci školení uvádzajú, že pôvodný plán bol taký, že spolu s novými procesnými kódexmi bude prijatá kompletne nová úprava pravidiel fungovania znalcov.

Zo známych aj neznámych dôvodov sa tak nestalo a k úprave znaleckého dokazovania v CSP preto úplne neladí súčasný zákon o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch (382/2004 Z. z.).

Nemalo by to však priniesť problémy, ktoré nebude možné preklenúť výkladom –  najväčšie zmeny v znaleckom dokazovaní, alebo omnoho presnejšie, v posudzovaní odborných otázok, sú nasledovné:

Zmena koncepcie – znalecké dokazovanie skôr výnimkou?

Odborné otázky nebudú po novom posudzované automaticky v rámci znaleckého posudku – podľa § 206 CSP platí, že ak  je potrebné posudzovať skutočnosti, na ktoré treba odborné znalosti, súd na návrh vyžiada odborné vyjadrenie od odborne spôsobilej osoby.

V súčasnom zákone o znalcoch sme nenašli, čo presne je odborné vyjadrenie, je však zaradené medzi znaleckými úkonmi, pri ktorých platí, že sa na nich  primerane použijú ustanovenia o znaleckom posudku...

Ak sa pýtate, či odborné vyjadrenie môže vypracovať len znalec (alebo aj niekto, kto má v danej oblasti dostatočné poznatky a skúsenosti  – napríklad zástupcovia realitnej kancelárie pri odhade cien nehnuteľností), tak dôvodová správa odpovedá, že „splnenie podmienok odbornej spôsobilosti na podanie odborného vyjadrenia si súd posúdi sám.“. Nasvedčuje to záveru, ktorý vyplýva aj z textu zákona (neuvádza sa, že odborne spôsobilou osobou je len znalec) a teda, že odborné vyjadrenie môže podať aj neznalec.

Opísaná koncepčná zmena znamená, že súd podľa Civilného sporového poriadku nariadi znalecké dokazovanie len vtedy ak:

  • rozhodnutie závisí od posúdenia skutočností, na ktoré treba vedecké poznatky (vyšší level ako odborné znalosti) a
  • pre zložitosť posudzovaných otázok nepostačuje odborné vyjadrenie.

Do hry môže vstúpiť aj znalecké dokazovanie znaleckým ústavom – je však prípustné len výnimočne a to:

  • v obzvlášť závažných prípadoch vyžadujúcich si osobitné vedecké posúdenie,
  • alebo ak závery znalcov sú v zrejmom rozpore (pôjde o prípady viacerých odporujúcich si znaleckých posudkov).

Návrh (a peniažky) musia byť!

Z praktického hľadiska asi taká najdôležitejšia vec – nezabúdajme, že sme v prísne kontradiktórnom režime.

Vašu lenivosť už nebude suplovať súd (so smútkom spomínajte na § 120 ods. 1 + 127 ods. 1 OSP), ale znalecké dokazovanie si musíte výslovne vypýtať.

Podotýkame, že je potrebné pripraviť si aj prašule  – podľa § 250 CSP platí, že ak súd ustanoví znalca a strane nebolo priznané oslobodenie od súdneho poplatku, najneskôr spolu s ustanovením znalca uloží povinnosť zložiť preddavok v rozsahu predpokladaných nákladov znaleckého dokazovania. A ak ho strana nezloží, súd znalecké dokazovanie (obdobne to ale bude platiť aj pri odbornom vyjadrení) súd navrhnutý dôkaz nevykoná.

Súkromný znalecký posudok

Súkromný znalecký posudok je znalecký posudok predložený stranou bez toho, aby znalecké dokazovanie nariadil súd – takéto posudky sme poznali aj doteraz, po novom im normotvorca priradil  aj pomenovanie.

Platí že ak je spolu so žalobou predložený súkromný znalecký posudok, ktorý má všetky zákonom predpísané náležitosti a obsahuje doložku o tom, že znalec si je vedomý následkov vedome nepravdivého znaleckého posudku, postupuje sa pri vykonávaní tohto dôkazu akoby išlo o znalecký posudok súdom ustanoveného znalca.

Zákon samozrejme nevylučuje, aby sa vyhotovil aj v priebehu konania (logicky podlieha pravidlám podľa predchádzajúceho odseku) – potom musí súd umožniť znalcovi nahliadnuť do spisu alebo sa inak oboznámiť s informáciami potrebnými na vypracovanie znaleckého posudku.

Zákaz vyjadrovania sa k právnemu posúdeniu

A toto je dezert! Tiež vás zlostí, ak hrubočizný znalecký posudok obsahuje desiatky strán prepísaných úkonov (žaloba, výsluchy svedkov) a  do toho právne názory a právne závery znalca. Častokrát má človek pocit, že číta právne stanovisko či dokonca rozhodnutie súdu a nie posúdenie odborných otázok...

To čo je podľa nášho názoru dostatočne jasné z povahy znaleckej činnosti resp. z náležitostí znaleckého posudku Civilný sporový posudok (na hanbu) normuje...

Návrhu zdar!

 

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať