Vylúčenie sudcov podľa novej procesnej úpravy – tri najväčšie zmeny

Vylúčenie sudcov upravujú §§ 49 – 59 Civilného sporového poriadku, pričom ide o pravidlá, ktorá sa uplatnia aj v mimosporových veciach. Úprava v Správnom súdnom poriadku (§§ 87 – 96) je prakticky identická s tou v CSP.

Celkovo možno povedať, že koncepcia tohto inštitútu sa od dnešného modelu prakticky vôbec neodlišuje – rozdiely sú v detailoch, ktoré si na prvý raz ani nemusíte všimnúť.  Za najpodstatnejšie považujeme nižšie uvedené tri zmeny, ktorých spoločným menovateľom je naplnenie zásady procesnej ekonómie.

 

Postup súdu pri oznámení vylúčenia sudcom

Dnes platí, že ak sudca oznámi dôvody, pre ktoré sa cíti byť vylúčený z rozhodovania, predseda súdu, ak má za to, že nie sú dôvody pre vylúčenie sudcu, predloží vec nadriadenému súdu na rozhodnutie.

Podľa novej úpravy bude o vylúčení rozhodovať vždy predseda súdu (a o vylúčení podpredsedu predseda), ktorého rozhodnutie bude konečné.

 

Lehota pre uplatnenie námietky zaujatosti

Ak budete chcieť uplatniť námietku zaujatosti musíte tak urobiť do 7 dní od kedy sa o dôvode zaujatosti dozviete.

Podľa Občianskeho súdneho poriadku môže byť takáto námietka vznesená najneskôr na prvom pojednávaní, ktoré viedol sudca, o ktorého vylúčenie ide, alebo do 15 dní, odkedy sa účastník mohol dozvedieť o dôvode, pre ktorý je sudca vylúčený – po novom teda platí v každom prípade lehota 7 dní, počítaná  odo dňa od kedy sa o dôvode zaujatosti strana dozvie a nie sa o ňom dozvedieť mohla.

Uvidíme, či to bude smerovať k želanému efektu, pretože v otázke preukazovania toho, kedy sa strana o niečom dozvedela sa dá ľahko vykonať „kreatívne aranžovanie skutkových okolností“.  Na druhej strane môžu byť aj v tejto otázke jednoznačné prípady a potom odpadá možnosť ponechávať si námietku na prvé pojednávanie.

Inak, skrátili sa aj lehoty na rozhodovanie o námietke zaujatosti –  námietka má byť predložená nadriadenému súdu do 7 dní od je podania (dnes 15 dní), ktorý má  o nej má rozhodnúť tiež v lehote 7 dní (dnes 10 dní).

 

Zavedenie poriadkovej pokuty

Nová úprava dáva súdu možnosť uložiť strane poriadkovú pokutu do výšky 500 eur, ak nadriadený súd šikanóznej alebo zjavne bezdôvodnej námietke zaujatosti nevyhovie.

Ťažko predvídať, či to chronických obštruentov odradí – drobný problém vidíme aj v tom, že ak bude námietka zaujatosti bezdôvodná, kam možno začleniť aj námietky týkajúce sa procesného postupu sudcu, opakované námietky (čo je zase pre zmenu skôr šikanózna námietka), či námietky bez náležitosti, na takúto námietku sa nebude prihliadať a na rozhodovanie nadriadenému súdu sa nepredkladá. V vzhľadom na znenie § 58 CSP uloženie poriadkovej pokuty potom vôbec neprichádza do úvahy a preto sa nám uvedené ustanovenie nateraz javí skôr ako bezzubá bu-bu-bu norma.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať