Poznámka k E-governmentu a subjektom tretieho sektora

S účinnosťou od 1. augusta 2016 majú v zmysle zákona č. 305/2013 Z.z. o e-Government v platnom znení (ďalej len „zákon“) všetky právnické osoby so sídlom na území Slovenskej republiky zriadené elektronické schránky, ktorých účelom je elektronická komunikácia s orgánmi verejnej moci a s tým spojené doručovanie rôznych písomností, vrátane rozhodnutí týmto právnických osobám. 

To, že sa jedná o všetky právnické osoby vyplýva z dikcie ustanovenia § 11 ods. 1 zákona, ktorý pojednáva o právnických osobách bez bližšej špecifikácie ich právnej formy. Nakoľko pod právnické osoby je okrem tradičných obchodných spoločností a družstiev potrebné zaraďovať aj subjekty tretieho sektora (najmä občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy a pod.), vzťahuje sa predmetný zákon aj na tretí sektor.

Elektronická komunikácia so štátom sa má uskutočňovať prostredníctvom web stránky slovensko.sk, ktorá bola jej tvorcami vybavená podrobnými návodmi na to, ako sa má tento skvost národnej informatiky obsluhovať. Je nutné vyzdvihnúť, že na tejto stránke je možné nájsť aj videonávod publikovaný TU, ktorý podrobne ukazuje, ako sa prihlásiť k elektronickej schránke, ak ste fyzická osoba a súčasne aj štatutárny zástupca právnickej osoby. Podľa návodu, by ste mali mať k dispozícií výber, za koho sa chcete prihlásiť.

Práve na tomto mieste začína celý problém v súvislosti s neziskovým sektorom. Zatiaľ čo napr. obchodné spoločnosti majú verejne známych štatutárnych zástupcov (skrz obchodný register), právnické osoby neziskového sektora nemajú povinnosť oznamovať orgánom verejnej moci, kto je ich štatutárnym zástupcom. Napríklad v rámci registra občianskych združení, ktorý je uverejnený aj na webovej adrese TU sa informáciu o štatutárnom zástupcovi nedozviete, a rovnako tak nie je povinnosťou uvádzať meno a priezvisko štatutárneho zástupcu ani v Stanovách, ktoré podliehajú registrácií Ministerstvom vnútra SR.

Za daných okolností preto asi neprekvapí, že na stránke slovensko.sk je pri obchodných spoločnostiach možné spárovanie fyzickej osoby – štatutárneho zástupcu s konkrétnou obchodnou spoločnosťou, zatiaľ čo pri subjektoch neziskového sektora sa fyzická osoba – štatutárny zástupca nevie k elektronickej schránke svojej neziskovky vôbec dopracovať.

Riešenia sa ponúkajú hneď minimálne dve. Za prvé, explicitne definovať v rámci § 2 zákona, že do pôsobnosti tohto zákona nespadajú právnické osoby neziskového sektora (s vymenovaním dotknutých právnych foriem), alebo za druhé, zavedením povinnosti registrovať okrem právnickej osoby – neziskovky aj osobu, ktorá je jej štatutárnym zástupcom, do príslušného registra tretieho sektora.

Nech už bude zo strany kompetentných uskutočnené akékoľvek riešenie, je nutné sa zamyslieť nad možnými dopadmi neriešenia tejto nedomyslenej situácie. Najneskôr od 1. januára 2017 bude využívanie elektronickej schránky bez výnimky povinné pre všetky právnické osoby, teda aj pre neziskovky, ktorým tak budú môcť byť doručované rôzne meritórne rozhodnutia. Stojí za zamyslenie to, ako asi budú tieto právnické osoby môcť reálne komunikovať so štátom, keď štát ani nevie, komu v ich mene umožniť prístup do ich elektronických schránok.

Erik Surmánek

ilustračné foto: screenshot www.slovensko.sk

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať