Odvolanie podľa Civilného sporového poriadku – 5 najväčších zmien

Jediným riadnym opravným prostriedkom v sporovom konaní bude odvolanie.

Približujeme 5 zmien oproti právnej úprave v Občianskom súdnom poriadku.

 

Odvolanie proti uzneseniam

Občiansky súdny poriadok vymenúva uznesenia, proti ktorým nie je možné podať odvolanie (§ 202 odsek 3), vychádzajúc z pravidla, že odvolanie je v zásade prípustné proti každému uzneseniu prvostupňového súdu.

Civilný sporový poriadok zvolil presne opačný prístup a v § 357  taxatívne upravuje zoznam uznesení, proti ktorým bude odvolanie prípustné.

Tento model je okrem iného odôvodnený tým, že v novej právnej úprave bude fungovať sťažnosť (ako sa všade zdôrazňuje, táto nie je samostatným opravným prostriedkom, ale prostriedkom procesnej obrany), ktorou bude možné napádať všetky ostatné uznesenia, ktoré sa doručujú a vydávajú ich vyšší súdni úradnici. O sťažnosti potom nerozhoduje nadriadený súd ale sudca prvoinštančného súdu.

Jasné je už teraz, že odvolacie súdy budú týmto riešením odbremenené.

 

Jedenkrát a dosť

Predstavte si svet, v ktorom by odvolací súd mohol prvoinštančné rozhodnutie len  zmeniť alebo potvrdiť – súdne konania by trvali podstatne kratšie.

Krôčikom týmto smerom bude nenápadné ustanovenie Civilného sporového poriadku v tomto znení: "Odvolací súd sám rozhodne vo veci, ak a) rozhodnutie súdu prvej inštancie bolo už raz odvolacím súdom zrušené, vec bola vrátená na ďalšie konanie a nové rozhodnutie a b) odvolací súd koná a rozhoduje o odvolaní proti novému rozhodnutiu súdu prvej inštancie."

Uvidíme, aká sa vytvorí prax (čo napríklad v prípade, ak ani druhé rozhodnutie súdu prvej inštancie nebude preskúmateľné), znenie citovaného ustanovenie je však prísne a jednoznačné.

A keďže ide o jednu z TOP zmien, zapamätajte si aj číslo anti-zrušovacieho paragrafu: je ním 390.

 

Odôvodňovanie rozhodnutí odvolacieho súdu

Zákonodarca nároky na odôvodnenie rozhodnutia odvolacieho súdu zvýšil – stále je prípustné zjednodušené rozhodnutie pri potvrdzujúcom rozsudku, zároveň však procesný kódex predpisuje, že odvolací súd sa musí v odôvodnení zaoberať aj podstatnými vyjadreniami strán prednesenými v konaní na súde prvej inštancie (ak sa s nimi nevysporiadal prvostupňový súd) a rovnako s podstatnými tvrdeniami uvedenými v samotnom odvolaní.  

Písomný rozsudok má samozrejme svoju predpísanú štruktúru a čo považujeme za prínosné je to, že súd by mal, ak to bude možné, odkázať aj na ustálenú rozhodovaciu prax – súčasne platí, že ak sa súd od takejto praxe chce odkloniť musí byť tento odklon dôkladne odôvodnený.

Rebelujúci člen senátu bude mať možnosť zachytiť svoj menšinový názor  v tzv. odlišnom stanovisku, ktoré sa pripojí k rozhodnutiu.

 

Pozor pri blankoodvolaniach

Blanko odvolanie je možné chápať ako taktický nástroj pri tzv. nestíhaní ničoho (stav deklarovaný veľkou väčšinou advokátov).

Podľa novej právnej úpravy musí odvolanie obsahovať 1) všeobecné náležitosti podania, 2) identifikáciu rozhodnutia, proti ktorému smeruje, 3) rozsah v akom sa rozhodnutie napáda, 4) odvolacie dôvody (z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne) a 5) odvolací návrh (čoho sa odvolateľ domáha).

Podľa § 373 CSP platí, že ak odvolanie obsahu odstrániteľné vady, súd prvej inštancie vyzve odvolateľa, aby chýbajúce náležitosti doplnil a poučí ho o následkoch neodstránenia vád odvolania – výslovne sa však upravuje, že súd nevyzýva na doplnenie odvolacích dôvodov.

Vyplýva z toho ponaučenie, že ak v odvolaní uvediete všetko okrem odvolacích dôvodov (práve v takejto podobe sa neraz podáva blankoodvolanie) súd vás na doplnenie nevyzve a v podstate ste s uvedením dôvodov odvolania skončili uplynutím lehoty na podanie odvolania.

 

Koniec faxovým odvolaniam

Aby sme zabrúsili aj mimo právnu úpravu odvolania, pripomeňme si, že možnosť doručovať podania na súd prostredníctvom faxu bude od 1. júla 2016 zrušená.

Rád by som videl štatistiku, koľko faxových podaní na súdy po tomto termíne napriek tomu dorazí (ak teda súdy plošne 1. júla nezrušia svoje faxové linky), každopádne, ak v posledný deň 15 - dňovej lehoty podáte odvolanie prostredníctvom faxu a hoci ho aj do troch dní  (resp. do desiatich dní, čo je nová lehota na doplnenie elektronických, nie však faxových, podaní) doplníte, máte smolu.

Aby sa takáto chybička nestala, s faxom radšej čo najskôr šup-šup do múzea.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: redakcia

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať