Namiesto pondelkovej porady...(prehľad týždňa 7. - 13. november 2016)

... ste mohli ísť na kávu, ak by ste ráno na pracovisko zavolali, že tam je bomba.

Stalo sa mi uplynulý týždeň, že v priebehu pojednávania zaklopal na dvere justičák s tým, že musíme opustiť budovu, pretože je nahlásená bomba.

Na košickom súde je to pomerne častý úkaz a preto si zaslúži pátranie po jeho príčinách.

Prvá možnosť je, že existujú nejaké strany, účastníci, obvinení, či právni zástupcovia, ktorí už nevedia vymyslieť lepší spôsob obštruovania (minuli sa PNky) a tak ráno, po výdatných raňajkách (cukor pôsobí dobre na nervy), zavolajú na súd... ani neviem ako to povedia, napríklad „Haló, máte tam bombu“ (v tomto prípade je stručnosť vítaná) a zložia.

Všetci sa dnes boja, že je všetko odpočúvané a monitorované. Ak by to tak bolo, tak pre CSI Košice by nemal byť problém vystopovať odkiaľ hovor prišiel, rýchlo zistiť okruh ľudí, ktorí mohli z pevnej siete/mobilu volať a ako v americkom filme dotyčného so stádom ťažkoodencov zadržať. Do dvoch hodín od telefonátu, prosím pekne. A potom exemplárne potrestať, aby sa nám takéto nezbedníctva už neopakovali.

To isté by mohlo platiť aj pre alternatívu číslo dva a teda, že bombovým maniakom je, v rámci boja proti nude, nejaký nešťastne vychovaný pubertiak.

V kuloároch sa rozprávajú aj také príbehy, že v skutočnosti sú bombové hrozby umelo vyvolávané práve zo strany CSI Košice, resp. vyšších a tajnejších CSI, pretože predstavujú ideálnu možnosť po vypratanej budove  nerušene inštalovať rôzne technické výdobytky.

Ak by mala platiť táto tretia možnosť, tak potom sú, vzhľadom na interval bombových hlásení v budove košického súdu, možné dve interpretácie: buď každú chvíľu pribúda ďalšie a ďalšie odposluchové zariadenie (no nebolo by to ohrozenie podstaty našej demokratickej spoločnosti?!), alebo sa tie jedna či dve mašinky, ktoré tam sú nainštalované, veľmi často kazia a každú chvíľu ich treba servisovať (čo by znamenalo, že od moderných CSI máme ešte ďaleko...).

Čo je milé: pri každej možnosti sa dá hodiť vina na polišov.

 

Právo, spoločnosť a politika

Ako sa nakloní kiska váh? – osobnosťou týždňa zasahujúcou do významných právnych aktov v našej vlasti je prezident, či pozitívnou alebo negatívnou, to nech si dá každý podľa svojho gusta.

Pri nových sporových kódexoch ich autori hovoria o koncepte silného sudcu, čo má o.i. znamenať, že norma obsahuje len všeobecné pravidlá a veľa priestoru dostáva so svojimi úvahami samotný sudca. Pri porovnaní s najnovšími úpravami parlamentných procedúr vidíme v zákonodarcnom zbore opačný prístup: Poslancom treba, čo sa týka ich správania, predpísať všetko do posledného detailu, čiže skôr princíp „slabý poslanec“. Tak im prezident dal šancu na reparát.

Prezident si tiež zase raz vyskúšal námietku zaujatosti ústavných sudcov. Trochu smutné kam až vedia zájsť veci... inak na ústavaku by námietka zaujatosti snáď ako inštitút nemusela existovať, tam by už fakt mali byť sudcovia, u ktorých vás zaujatosť ani len nenapadne... A celkom pragmaticky: Sudcov nám tam nepribúda, tak aby sa raz nestalo, že bude vylúčený celý súd a ústavnoprávne rozhodovanie si budeme musieť outsourcovať - odporúčam z Nemecka.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Tento týždeň tu máme taký gulášik... ak sme spomínali naše CSI, môžete si pozrieť aké sú nove fashion trendy pre sezónu jeseň zima 2016/2017 (kliknite SEM)...

7.11 2016            289/2016 Z. z.
Zákon o vykonávaní medzinárodných sankcií

7.11 2016            290/2016 Z. z.
Zákon o podpore malého a stredného podnikania

8.11 2016            291/2016 Z. z.
Novela zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu

8.11 2016            292/2016 Z. z.
Novela zákona o cenných papieroch a investičných službách

9.11 2016            293/2016 Z. z.
Nález o nesúlade ustanovení zákona č. 657/2004 Z. z.

9.11 2016            294/2016 Z. z.
Oznámenie o Dohode medzi SR a Rakúskom o výstavbe severného železničného prepojenia Bratislava – Viedeň

10.11 2016          295/2016 Z. z.
Novela vyhlášky o podrobnostiach o služobnej rovnošate Policajného zboru a jej vyobrazení

 

Prečítali sme

  • epravo.sk prinieslo info o stave aktivácie elektronických  schránok, sme veľmi zvedaví aká bude bilancia na konci roka – kliknite SEM
  • ​aká je budúcnosť právnych služieb? O ich „uberizácii“ v USA sa môžete dočítať na najpravo.sk TU.

Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať