Namiesto pondelkovej porady... (prehľad týždňa 10.-16. október 2016)

... trénujte písanie  trestného oznámenia.  

Skúste ho naformulovať napríklad na situáciu, že sa vám susedov psík vykakal pred dom – môže to byť trestný čin poškodzovania cudzích práv, ohrozenia a poškodzovania životného prostredia, alebo svojská forma trestného činu ohovárania.

Ak je to vaše prvé trestné oznamko, vedzte, že je potrebné naformulovať ho ako trestné oznámenie na neznámeho páchateľa –  vyhnete sa tak prípadnému obvineniu z trestného činu krivé obvinenie.

Ďalšie finty sa naučíte postupne - po prvom trestnom oznámení, pôjdu tie ďalšie oveľa ľahšie...

Zlý vzor nám dávajú naše elity – ak sledujete spravodajstvo, každú chvíľu útočí politik na politika trestným oznámením a to za každú hlúposť. 

Jedného dňa sa možno dočkáme nasledovaniahodnejšieho (nie je to najdlhšie slovenské slovo?) prístupu a verejne známe osoba povie: „Milí občania, poznajúc princíp ultima ratio, podávam na svojho politického protivníka civilnú žalobu.“

 

Právo, politika, spoločnosť (a trocha cynizmu)

Nedocenený justičný prognostik: Ukazuje sa, že keď niekdajší minister spravodlivosti v roku 2008 vyslovil na adresu svojho predchodcu vetu „Pôjdeš do basy ty....“ nemuselo sa jednať iba o škaredú invektívu, ale o postoj veľkého justičného prognostika...  Je zároveň zarmucujúce, že vyhotovovanie záznamov  bezpečnostnými kamerami podlieha pravidlám zákona o ochrane osobných údajov, ale únik takéhoto materiálu (z vyšetrovacieho spisu, alebo od osoby prevádzkujúcej kamerový systém) už nikoho netrápi...  Tu je prognóza jasná: nikdy sa nevyšetrí ako a kedy záznam doputoval do médií.

Je poskytovanie právnych služieb podnikanie?:  Nie, je to povolanie, či dokonca poslanie. A to napriek tomu, že pri napĺňaní tohto poslania musíte vystavovať faktúry, viesť účtovníctvo a to všetko na vlastnú zodpovednosť a dokonca by ste mali dosahovať zisk.  Môj priateľ v piatok krčme správne poznamenal, že na jednej strane nesmú poslanci – hoci bez skutočného výkonu podnikateľskej činnosti -  mať ani formálne zapísanú živnosť a na druhej strane v parlamente sedia naši volení zástupcovia, ktorí si privyrábajú advokátskym chlebíčkom.  Príslušný ústavný zákon to podľa všetkého umožňuje, určitá nekonzistentnosť je badateľná, že?

 

Vyšlo v Zbierke zákonov:

Za uplynulý týždeň tu máme  len tri kusy – človek sa to bojí až otvoriť, pretože zrejme pribudli spoplatnené úseky ciest a signalizuje sa nezvratný trend predlžovania odchodu do dôchodku:

  • 268/2016 Z. z. -  10. októbra 2016 (Novela vyhlášky, ktorou sa vymedzujú úseky diaľnic a ciest s výberom mýta)
  • 269/2016 Z. z. – 11. októbra 2016 (Opatrenie o úprave dôchodkového veku a referenčného veku na rok 2017)
  • 270/2016 Z. z. - 12. októbra 2016 (Novela vyhlášky o poskytnutí dotácií na územnoplánovaciu dokumentáciu obcí)

 

Prečítali sme v uplynulom týždni:

Ak som vyššie advokátom náhodou krivdil, tu je dôkaz, aké náročné môže byť poskytovanie právnych služieb:

Chceli ste si v bytovke postaviť vlastnú kotolňu? Smola!:  

 

Nezabudnite, že sa blížia tieto podujatia:


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať