Namiesto pondelkovej porady... (prehľad 9.1.2017 - 15.1.2017)

...vezmite do rúk lopatu a zbavte snehu prístup na pracovisko, chodník či parkovacie miesto. 

Extrémy nepozná len spoločnosť (uplynulý týždeň sme na našom portáli písali o redefinícii extrémistického materiálu), ale aj príroda.

Zamrznutá voda, vyskytujúca sa vo forme šesťramenných hviezdičiek ľadu a.k.a. sneh v obrovských množstvách zasiahla počas ostatných dní Košice a asi aj celé východné Slovensko.

O extrém nejde len preto, že takýto objem snehu sa vyskytuje v týchto končinách len občasne, ale – podobne ako pri spoločenských extrémoch – spoločnosť nevie reagovať rýchlo a vhodným spôsobom.

A tak mnohé časti Košíc vyzerajú aj dnes, dva -tri dni "po" tak, že do práce môžete isť na sánkach alebo bežkách, neekologické typy na snežných skútroch.

Keď už mestská administratíva (či dokonca nová parkovacia spoločnosť?!) zaspali, možno sa odvolať na príslušné normy: cestný zákon, VZN mesta, či Občiansky zákonník?

Alebo to môže to byť tak, že právo je na extrémy prikrátke?

 

Právo, spoločnosť a politika

Piatok trinásteho sa extrém iného typu odohral aj na jednom z bratislavských okresných súdov.

V hlavnej úlohe konečne nájdený predseda vlády, excentrický aktivista (v poslednej dobe sám produkujúci už len extrém za extrémom) a ex-minister, ktorý údajne fetuje (zhodou okolností sneh...). Dávame tip Quentinovi Tarantinovi, takáto bizarná zostava, by mohla byť námetom na celkom slušný príbeh...

Vo vyspelých krajinách by bolo ešte ako tak prípustné, že minister droguje (srandujem!), ale to že sa predvolanie premiéroví nedoručí a ak áno, aj tak sa nezúčastní pojednávania, už len veľmi ťažko. Podobne nepredstaviteľné je, aby obžalovaný v súdnej miestnosti vulgárnym spôsobom urážal sudcu alebo aby do miestnosti vstupoval s hanlivým transparentom.

Pre mňa osobne je jednoznačným víťazom súdna moc a jej reprezentantka, pretože (aspoň podľa dostupných informácií) na vzniknutú situáciu reagovala z profesiaonálneho hľadiska najlepším možným spôsobom.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

No už nech nám v tom parlamente niečo schvália, lebo budeme musieť zrušiť rubriku...

13.1.2017          5/2007 Z.z.
Oznámenie o prijatí zmien Vykonávacieho predpisu k Európskemu patentovému dohovoru

13.1.2017          6/2017 Z.z.
Oznámenie o Zmluve medzi SR a Arménskom o zamedzení dvojitého zdanenia

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml. 

ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať