Namiesto pondelkovej porady... (prehľad 6. – 12. marca 2017)

... si precvičte zostručňovanie písomného prejavu, napríklad tak, že si svoje aktuálne písomné podania prebehnete ešte dvakrát a posnažíte sa vyhodiť každé nadbytočné slovo.

Večnou advokátskou dilemou je, ako dlhé majú byť podania na súd.

Stačí pár jednoduchých viet v štýle súd pozná právo, spolu s vecným zhrnutím skutkovej stránky, všetko dokopy na troch stranách? Alebo sú vhodnejšie siahodlhé traktáty –  veď čo ak súd nepozná práve túto interpretáciu zákona, práve tieto judikáty, či neprikladá patričný význam práve onej skutkovej okolnosti? A čo klient – nestrávi ľahšie vysokú faktúru ak má pocit, že výsledkom práce je toľko hárkov papiera?

Poznáte ten pocit, keď máte prečítať akýkoľvek text, ktorý má, povedzme, 10 strán? Nedostaví sa najprv zlosť, že ktorý mudrlant potrebuje toľko priestoru na tých pár jednoduchých myšlienok? Nerozostruje sa vám zrak pri toľkých vedľajších myšlienkach v zátvorkách, nestráca pozornosť pri krkolomných formuláciách, nenapínajú nervy pri rozlišovaní váhy, ktorú je potrebné priradiť textu ktorý je napísaný tučným písmom, kurzívou alebo je podčiarknutý?

Predstavte si, že ste sudca odvolacieho súdu. Napríklad päťdesiatnik, človek, ktorý si už cení svoj čas, nevyhnutne potrebuje okuliare na čítanie a nervová sústava je citlivejšia na negatívne externé podnety oveľa viac ako za mlada. Čo vám asi preletí hlavou, keď dostanete na stôl odvolanie o šestnástich stranách s 10 prílohami?

Aby sme dali za dosť nášmu pohľadu na túto problematiku, tak už len citát Antona Pavloviča Čechova, ktorý vraj povedal: „Stručnosť je sestra talentu.“.

Apropo, tým ako sa majú podania správne písať sa zaoberá aj veda – ak sa vám cvičenie z prvého odseku nedarí, prečítajte si článok kolegu Petra Franka (PERSUÁZIA V ARGUMENTÁCII A PÍSOMNÝ PREJAV) a čerpajte inšpiráciu k správnej obsahovej náplni a formálnej stránke vašich textov.

 

Právo, spoločnosť a politika

Opakovane som už napísal, že naši politici prznia právny poriadok. Tohto týždňovým dôkazom je oživená téma chýbajúcich sudcov ústavného súdu.

Vyzerá to tak, že očakávané stanovisko Benátskej komisie je formulované, vyberte si: šalamúnsky alebo diplomaticky a teda nemá povahu čarovného prútika, ktorý jedným šibnutím vyrieši celý nešťastný ústavný problémik.

A tak namiesto toho, aby sa situácia okamžite rozuzlila, alebo aby sa politici zmobilizovali a prijali nejaké normálne riešenie (pred voľbami sa spomínal ústavný zákon o voľbe sudcov ÚS SR), to vyzerá skôr tak, že ešte pár mesiacov budeme publikom taktizovania, špekulovania a určite aj bizarných výkladov základného zákona.

To všetko je zrejme len predohrou oveľa väčšej tragikomédie. Vo februári 2019 bude potrebné obsadiť 9 voľných ústavnosudcovských miest - prezidentom bude dnešný prezident, zmeniť by sa nemalo ani zloženie parlamentu (riadne voľby budú v roku 2020) a ak sa nezmení právna úprava bude na voľné posty potrebných 18 kandidátov (!!!)...

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Zavše sa  v zbierke objavia aj zákony, ktoré počas právnej praxe priemerný právnik pravdepodobne nikdy nebude študovať – z minulého týždňa to azda neplatí pre zákon o štátnej službe...

8.3.2017             51/2017 Z.z.
Novela zákona o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody

8.3.2017             52/2017 Z.z.
Oznámenie o zmene k Poriadku pre medzinárodnú železničnú prepravu nebezpečného tovaru

8.3.2017             53/2017 Z.z.
Oznámenie o prijatí zmien k dohode o medzinárodnej cestnej preprave nebezpečných vecí

9.3.2017             54/2017 Z.z.
Zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov

10.3.2017           55/2017 Z.z.
Zákon o štátnej službe

10.3.2017           56/2017 Z.z.
Novela zákona o výchove a vzdelávaní

10.3.2017           57/2017 Z.z.
Novela zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať