Namiesto pondelkovej porady... (prehľad 13. – 19. marca 2017)

Namiesto pondelkovej porady... (prehľad 13. -19. marca 2017)

... si študujte zlepšenie techniky prípravy rezňa napríklad prostredníctvom tohto videa s nádherným názvom: „How to make schnitzel“.

Súčasťou slovenskej kultúrnej identity je vyprážaný rezeň  -  dokazuje to, že je snáď najčastejším nedeľným obedovým jedlom a dominuje aj vo sviatočnom menu (Vianoce, Veľká noc) a neraz aj pri oslave vydarenej právnickej transakcie.

Platí, že správna slovenská rodina nemôže ísť na kúpalisko bez toho, aby mamka vopred nenapražila celú panvicu zlatistých rezňov a otec rodiny ich (využijúc rôznu lesť ako prekabátiť „zákaz konzumácie vlastných potravín“) prepašoval k bazénom.

Medzi ďalšie prednosti slovenského vyprážaného rezňa patrí jeho skladnosť – rezník sa ľahko zabalí  do alobalu alebo potravinovej fólie a je želaným sprievodcom na dlhých cestách. To aj preto, že rezeň je z hľadiska servírovania univerzálny – chutí aj studený, povedzme s  kyslými uhorkami, či dobre chladeným pivkom.

No a rezeň je konzervatívec – jeho podoba prežila nejednu spoločensk zmenu. Áno sú tu moderné pokusy a lá pridajte do strúhanky kokos, mleté orechy, sezam, všetko sú to len krátkodobé módne výstrelky.

Slovom, po mastnom slovenskom rezni túži každý a každý si z neho chce uchmatnúť čo najväčší kúsok...

A pointa? Žiadna, len mi včera zase raz veľmi chutilo.

 

Právo, spoločnosť a politika

Veľmi ma prekvapilo ako zrušenie Mečiarových amnestií zarezonovalo v slovenskej spoločnosti.

Je skutočne veľmi neštandardné, aby štátne orgány riadili zločinné konanie a je neštandardné, aby premiér ako zastupujúci prezident vydal amnestie na celý rad pochybných skutkov.

Vraví sa, že na hrubé vrece hrubá záplata a preto sme svedkami rôznych neštandardných právnických riešení ako sa s amnestiami popasovať.

Od politikov mi však chýba jedno vysvetlenie – ak aj budú Mečiarove amnestie zrušené, čo bude s premlčaním jednotlivých prípadných trestných činov? Nezachytil som vyjadrenie našich činiteľov k tomu, že po zrušení amnestií vôbec nemusí dôjsť k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti (aj keď tento názor nie je jednoznačný) –  postavia sa potom politici pred kamery a oznámia to obyvateľstvu s úsmevom na tvári?

Alebo sa nájde ďalší neštandardný postup ako sa vysporiadať s prípadným premlčaním?

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Od nových právnych predpisov si oči a nervová sústava tentokrát môžu oddýchnuť – za uplynulý týždeň v Zbierke zákonov nevyšlo nič.

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať