Namiesto pondelkovej porady (prehľad 8. – 14. mája 2017)

... si skontrolujte čas na hodinkách, určite viete, že presnosť je výsadou kráľov.

Predpokladom účinnej spravodlivosti je správne načasovanie.

Keď vám malé dieťa rozbije o hlavu pohár, nehľadiac na to, či úmyselne alebo nedbanlivostne, budete sa ho snažiť potrestať okamžite – v závislosti od vašich výchovných metód dostane po zadku, pôjde kľačať do kúta, alebo mu zakážete tablet, vždy však obratom.  Ak by ste tak spravili o pár hodín či dní neskôr, sila trestu by bola z pohľadu dieťaťa podstatne znížená a do mozgových buniek by sa zapísala informácia, že neželané správanie možno opätovne skúsiť, pretože možno ostane bez následkov.

Neplatí to iba na deti – na každého z náš pôsobí najúčinnejšie, ak za nejaký prehrešok príde sankcia bez meškania (inak sa napríklad môže v hlávke spustiť proces vytesňovania vlastnej viny).

Meškajúca spravodlivosť môže mať veľa podôb – od toho, že sudca prichádza na pojednávanie o pol hodinu neskôr, až po skutočne zbytočné prieťahy a verdikty vynášané po mnohých a mnohých rokoch.

Opakom meškajúcej spravodlivosti je spravodlivosť unáhlená – ešte horšia, pretože môže trestať nevinných.

Pri spravodlivosti však vždy platí, že radšej neskoro ako nikdy (tiež sa hovorí, že božie mlyny melú pomaly, ale isto...).

Inak, raz sa mi stalo, že pani sudkyňa prišla na pojednávanie presne, ibaže nevedela odomknúť pojednávačku –  krásny príklad, že aj dochvíľnej spravodlivosti. stoja v ceste ešte rôzne prekážky.

 

Právo, politika a spoločnosť

Základnou funkciou Národnej rady SR je prijímanie zákonov.

Považoval by som preto za prirodzené, ak by v čase jej zasadaní boli organizované tlačové besedy, kde by jej predstavitelia zrozumiteľným (spisovnou slovenčinou...) spôsobom informovali o obsahu prijatých predpisov – napríklad o tom, čo sa v tom ktorom zákone zmenilo, prečo sa to stalo, aký to bude mať vplyv na život obyvateľov. Úplne by stačilo, ak by sa nejakou pútavou formou odprezentovali informácie z dôvodovej správy, alebo by bol poskytnutý príklad v štýle „pred prijatím zákona“ a „po prijatí zákona“.

Poslanci si asi neuvedomujú svoje poslanie a ani nemajú záujem na zvýšení hodnovernosti svojej inštitúcie - vrcholní aj radoví predstavitelia zákonodarného zboru spravidla obťažujú verejnosť úplnými nezmyslami (aktuálne napríklad o tom, kto je a nie je psychopat, a či sa otvárali alebo neotvárali obálky), prípadne za vhodnú mediálnu prezentáciu považujú priame prenosy či záznamy z rokovaní pléna.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Tento týždeň to bola Zbierka oznámení...

11. máj 2017     106/2017 Z. z.

Oznámenie o opatrení, ktorým sa ustanovuje druhová, organizačná a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie

12. máj 2017     107/2017 Z. z.

Oznámenie o prijatí zmien k Madridskej dohode o medzinárodnom zápise ochranných známok

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať