Namiesto pondelkovej porady (prehľad 30. október – 5. november 2017)

Vyzerá to tak, že elektronizácii úradného styku zase raz na chvíľku vypadol prúd...

Popravde, na Slovensku sme už zvyknutí, že príchod všetkých inovácií (ale aj tradičných civilizačných výdobytkov ako diaľničná sieť) sprevádzajú ťažké pôrodné bolesti, avšak príchod elektronizácie je bolestivý až-až.

Nepoznám zákulisie rozhodovania o týchto (obrovských štátnych) zákazkách a tým teraz myslím posudzovanie existencie know - how spoločností, ktoré tieto systémy dodávajú, ale niekto by už mal prísť pred kamery a povedať, že komu štát tieto činnosti zveril a prečo sa objavuje toľko porúch.

Nepoznám ani technické obmedzenia a možnosti a teda neviem, do akej miery sa dajú alebo nedajú veci spraviť lepšie (musím pri zmene schránky a prijímaní správy v elektronickej schránke zakaždým zadávať kód?), ale na veci sa viem pozrieť ako užívateľ.

Ako užívateľ môžem povedať, že keď konečne začalo slovensko.sk vypadávať menej (nie vždy sa mi podarí prihlásiť na prvý krát, ale už to ide hladšie ako kedysi), štát zahlási, že v súvislosti s čipmi v dokladoch objavil bezpečnostnú dieru.

Na jednej strane dobre, lebo aj so zavedením čipovej totality (pojem použitý okrem iného jedným učiteľom z práva, rozumej dobu, kedy ľudia budú povinne čipovaní) raz bude Slovensko meškať (muhehe), na druhej strane riadny a tentoraz pomerne intenzívny trapas.

Nie som istý ani tým, že problém okolo občianskych preukazov je národu dostatočne komunikovaný (aké riziko predstavuje pre užívateľov, ako môžu občianske používať ďalej atď.) – i keď kvitujem, že prakticky hneď po vypuknutí problému mi o možnosti „opraviť“ si preukaz prišla informačná SMSka (a nie list do poštovej schránky...).

Nemali by sme sa utešovať tým, že ide len o ďalšiu oblasť, kde za západnými krajinami, možno celkom prirodzene a dôvodne, zaostávame - líder elektronifikácie štátnej správy sa nachádza východne od nás, je ním Estónsko.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Dnes praktická aplikácia dvoch predmetov zo školských čias  – ústavné/správne právo a medzinárodné právo verejné.

31. október 2017            261/2017 Z. z.
Zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka

4. november 2017          262/2017 Z. z.
Oznámenie o podpísaní Memoranda o porozumení pri implementácii nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 medzi Slovenskou republikou a Nórskym kráľovstvom.

4. november 2017          263/2017 Z. z.
Oznámenie o podpísaní Memoranda o porozumení pri implementácii finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014 – 2021 medzi Slovenskou republikou a Islandom, Lichtenštajnským kniežatstvom a Nórskym kráľovstvom.

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: slovensko.sk

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať