Namiesto pondelkovej porady (prehľad 22. – 28. januára 2018)

Politickou scénou opäť prebleskol prípad neprimerane vysokých odmien za právne služby platených štátnou organizáciou externým firmám.

Ministerstvo spravodlivosti SR informovalo o plánoch na rok 2018, v rámci ktorých: „do konca marca 2018  musí na rokovanie vlády predložiť návrh pravidiel, ktorými sa pre štátne orgány upravia transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania.

Niežeby sa ma niekto pýtal, ale ak by som mal sedliackym rozumom pomenovať riešenie (ktoré zachádza oveľa ďalej) bolo by takéto:

Štát by mal osloviť dlhoročných skúsených advokátov z rôznych oblastí práva a zorganizovať vytvorenie štátnej super-advokátskej kancelárie.

Kancelária by mala na starosti (vrátane zastupovania) všetky súdne spory ale aj mimosúdne kauzy, povedzme nad hranicu 100 000 eur, v ktorých figurujú akékoľvek zložky napojené na verejné rozpočty.

Vytvoriť 20 – 30 členný tím, ktorý by bol zaplatený v porovnaní s platmi v štátnej správe nadštandardne a povedzme, že porovnateľne s odmeňovaním v advokácii (motiváciou by mohla byť aj hrdosť na službu pre štát) by nemusel byť problém.

Je pravdou, že absolútne nepoznám objem súdnych sporov a káuz, ktoré sa dotýkajú štátu a preto môžu byť moje úvahy naivné či odtrhnuté od reality – z ekonomického hľadiska by  takéto alebo obdobné riešenie bolo pre štát určite výhodnejšie.

Uvidíme s čím prídu v marci politici, je veľmi pravdepodobné, že do hĺbky sa rezať nebude...

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

V Zbierke vychádzajú samé nezáživnosti alebo už pomaly nič... nebojte, zasadnutie parlamentu začína tento týždeň.

26. január 2018               16/2018 Z. z.

Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 420/2012 Z. z., ktorým sa ustanovuje národná tabuľka frekvenčného spektra v znení neskorších predpisov

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať