Namiesto pondelkovej porady (prehľad 18. – 24. marec 2019)

Konfirmačné skreslenie je jednou z viacerých dnes už podrobne popísaných chýb v myslení.

Týka sa každého z nás. Prejavuje sa tým, že si skôr osvojíme názor, ktorý zodpovedá nášmu presvedčeniu ako názor, hoci podložený faktami, ktorý sa nášmu presvedčeniu prieči.  Skrátka, to čo náš rozum nechce prijímať ako keby uši nepočuli, oči nevideli.

Konfirmačné skreslenie je svojim spôsobom prítomné aj v advokátskom úradovaní. Ak som ako advokát konfirmačne dokonale domaľovaný, za názor, i keď nie úplne správny, bojujem s vysokým nasadením a veľmi autenticky.

Máme machrov, ktorí vedia aj úplne zlý právny názor predať ako správny. Nie vždy sa to podarí vo vzťahu k súdu, oveľa častejšie vo vzťahu ku klientom.  U klientov už nejde o konfirmačné skreslenie, ale úplné konfirmačné pomotanie (advokát podliehajúci konfirmačnému skresleniu to bude volať dokonalý marketing...).

Advokátska prax so sebou prináša aj ďalší psychologicko-sociologický fenomén: promiskuitnú aplikáciu právnych názorov. Napríklad, dnes je potrebné hovoriť, že ak neexistuje súhlas valného zhromaždenia daný úkon je neplatný, zajtra, v rovnakej situácii, ale u iného klienta, ktorý je na opačnej strane, budem tvrdiť presný opak.

Flirtovanie s rôznymi právnymi názormi nám advokátom nezazlievajte, patri to k podstate nášho remesla (ach, to konfirmačné skreslenie...).

Nakoniec je vždy správny iba jediný právny názor a koketovaniu s nimi je koniec. Ale o tom už rozhodujú muži či ženy v talároch a s kladivkom ruke.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

20. marec 2019               78/2019 Z. z.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody emisií hluku zariadení používaných vo vonkajšom priestore

21. marec 2019               79/2019 Z. z.
Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 161/2016 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov

22. marec 2019               80/2019 Z. z.
Vyhláška Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 416/2012 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o postupe pri uplatňovaní obmedzujúcich opatrení pri stave núdze a o opatreniach zameraných na odstránenie stavu núdze v elektroenergetike a podrobnosti o postupe pri vyhlasovaní krízovej situácie a jej úrovne, o vyhlasovaní obmedzujúcich opatrení v plynárenstve pre jednotlivé kategórie odberateľov plynu, o opatreniach zameraných na odstránenie krízovej situácie a o spôsobe určenia obmedzujúcich opatrení v plynárenstve a opatrení zameraných na odstránenie krízovej situácie

23. marec 2019               81/2019 Z. z.
Oznámenie Ministerstva obrany Slovenskej republiky o vydaní opatrenia z 13. marca 2019 č. 1/2019 o podrobnostiach o stravovaní osoby, ktorej bola obmedzená osobná sloboda

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať