Namiesto pondelkovej porady (prehľad 10. – 16. september 2018)

Dnešný textík by ste si nemali nechať ujsť, ak patríte aspoň do jednej z týchto kategórií:

  • neveríte, že pazúry právnej regulácie skutočne siahajú do všetkých oblastí našich životov, alebo
  • pri každom čo i len trochu dôvernejšom rozhovore si  vypínate mobil (začiatočník), vyberáte z neho batériu (pokročilý), dávate mobil do inej miestnosti (profesionál), jednoducho máte chronickú obavu z toho, že vás niekto alebo každý chce odpočúvať.

Skôr ako si povieme niekoľko pravidiel o ochrane rokovacích miestností pred odpočúvaním,predstavíme si základné pojmoslovie. Pasívnym odpočúvaním sa rozumie únik utajovaných informácií priamym odpočúvaním a pria­mym pozorovaním cez plášť alebo technické otvory plášťa rokovacej miestnosti. Aktívnym odpočúvaním utajovaných skutočností je únik utajovaných informácií prostredníctvom implantovaných zariadení.

Nábytkové spoločnosti sa nepotešia, keďže platí základné pravidlo, že rokovacia miestnosť, v ktorej sa prerokúvajú utajované skutočnosti, sa vybavuje minimálnym množstvom zariadení a nábytku, ktoré sa evidujú (vrátane typu a sériového alebo inventár­neho čísla), rovnako by sa v nej nemali nachádzať zásuvky umožňujúce pripojenie do komunikačných alebo do informač­ných systémov.

Rokovačka sa má tiež zabezpečiť tak, že sa z nej vylúčia všetky technické, záznamové a komunikačné prostriedky (telefóny, faxy, televízo­ry, rádiá, videorekordéry, počítače, monitory a pod.).

Konferenčná miestnosť  by mala podliehať prísnym pravidlám a opatreniam, napríklad:

  • do rokovacej miestnosti bez sprievodu môžu vstupovať len oprávnené osoby. Všetky ostatné osoby, ako aj osoba vykonávajúca upratovanie a osoba zabezpečujúca údržbu musia byť sprevádzané počas celého pobytu v rokovacej miestnosti;
  • jasné vymedzenie hranice rokovacej miestnosti,
  • musí sa ustanoviť spôsob a podmienky vstupu a pohybu osôb, spôsob zabezpečenia kontroly a identifikácie vstupujúcich osôb a spôsob evidencie a archivácie údajov o osobách zúčastnených na rokovaní,
  • určiť sa má spôsob a podmienky ochrany rokovacej miestnosti počas rokovania a pri prerušení rokovaní a počas prestávok v rokovaní.

Myslieť treba na pravidelné technické bezpečnostné prehliadky, ktorými sa  overuje, či miestnosti, ako aj nábytok a zariadenie miestností neob­sahujú implantované odpočúvacie zariadenia. Technické bezpečnostné prehliadky sa vykonávajú v pravidelných in­tervaloch (najmenej raz ročne) a po každej rekonštrukcii miestnosti, po neoprávnenom vstupe alebo podozrení ne­oprávneného vstupu, po vstupe osoby vykonávajúcej údržbu, pokiaľ nejde o vlastnú preverenú osobu.

Tiež nie je od veci, ak je rokovacia miestnosť vybavená akustickým generátorom šumu, meničmi umiestnenými na stavebných prvkoch priestoru, napr. piezoelektrickými meničmi umiestnenými na me­chanických zábranných prostriedkoch.

Môže sa to zdať neuveriteľné, ale všetko čo je uvedené vyššie sme s určitým zjednodušením prepísali z vyhlášky o fyzickej bezpečnosti a objektovej bezpečnosti, ktorá upravuje bezpečnostný štandard fyzickej bezpečnosti a objektovej bezpečnosti  a podrobnosti o ochrane objektov a chránených priestorov vo vzťahu k ochrane utajovaných skutočností (§ 6a príloha), ktorá môže slúžiť ako určitý návod na ochranu rokovacích miestnosti vo všeobecnosti.

Druhu kategóriu čitateľov môžeme vydesiť a zasiať ďalšie semienko paranoje tým, že tento predpis bol v Zbierke zákonov publikovaný v roku 2004  (následne ešte podstatne novelizovaný v roku 2006) - sú tieto odporúčania pri dnešnom technologickom vývoji vôbec ešte aktuálne?

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Tss tss, ktohovie, či ministerstvo nezmeškalo začiatok školského roka...

13. september 2018       251/2018 Z. z.
Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o sústave odborov vzdelávania pre stredné školy a o vecnej pôsobnosti k odborom vzdelávania

13. september 2018       252/2018 Z. z.
Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú kritériá na určovanie najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka stredných škôl

13. september 2018       253/2018 Z. z.
Oznámenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o vydaní opatrenia zo 6. septembra 2018 č. 2018/7986:7-60A0, ktorým sa ustanovuje suma maximálneho ročného školného na akademický rok 2019/2020 pre študijné programy v externej forme štúdia uskutočňované na verejných vysokých školách a štátnych vysokých školách.

 

Prečítali sme



Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať