Namiesto pondelkovej porady (6. – 12. februára 2017)

... si preyoutubujte svoje obľúbené hlášky z filmov. Na rozdiel od porady to prináša zábavu, poučenie, či nostalgiu.

Raz mi niekto patriaci k príbuzným poškodeného v trestnom konaní zhrnul svoje dojmy z hlavného pojednávania asi takto: „To nie obžalovaný predstavuje zlo, ale ak som na niekoho nahnevaný a kto by si zaslúžil pomstu, je to obhajca.“ Vysvetlenie bolo jednoduché – mal to byť obhajca, ktorý zjavne tvrdil nepravdu a prekrúcal jasné fakty.

Moja obhajoba obhajoby, že išlo len o výkon povolania, bola odmietnutá skôr než som začal argumentovať...

V slávnom Godfatherovi snahu staršieho brata vysvetliť mladšiemu bratovi, že to berie veľmi osobne (že čo si môžete pozrieť TU), uzaviera ten mladší kultovým: „it's not personal Sonny, it's strictly business.“.

Všimol som si to aj v našej branži  (a napokon aj na sebe samom): ako keby profesijná oblasť bola samostatným ringom, kde platia iné, spravidla drsnejšie a tvrdšie pravidlá. A potom, dokonca aj pri podpásovkách, stačí len povedať it's not personal...

Beriem, môže to byť napríklad tak, že ak na určité pravidlá nepristúpite, nemusíte sa vôbec dostať do hry. 

Asi je však rozumné zvažovať, do ktorého ringu sa už nevstupuje a keď tak, podľa akých pravidiel sa bude bojovať.

Netreba totiž zabudnúť ani na repliku zlostného tatka Bryana Milssa v Taken (96 hodín) na „... it was all business. It wasn't personal“  predtým ako túto, zjavne nevhodne zvolenú vetu, ohodnotí aj dávkou z pištole: „It was all personal to me.“.

 

Právo, spoločnosť a politika

Ak si pozriete zoznam zákonov, ktoré sa aktuálne prejednávajú v parlamente (TU) zistít, že je medzi  nimi viacero zmien ústavných zákonov vrátane Ústavy SR.

Ústavné zákony sa okrem iného vyznačujú tým, že na ich zmenu treba 90 hlasov poslancov a teda širšiu zhodu naprieč politickým spektrom.

V čase kedy stále nie je doriešená novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ku ktorému mala podstatné výhrady Európska únia, sa v parlamente objavuje novelizácia Ústavy SR, ktorá môže viesť k celkom legitímnym cieľom (skutočná ochrana pôdneho fondu), ale môže skončiť aj ako riadny výprask ústavným právam (nezmyselné obmedzenie vlastníckych práv či čudesná selekcia osôb, ktoré môžu nadobudnúť poľnohospodárske pozemky).

Nechajme sa prekvapiť, vyzerá to však podozrivo.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Totálna nuda, ktorá si nezaslúži žiadnu podrobnejšiu zmienku:

7. február 2017               17/2017 Z.z.

Oznámenie o opatrení, ktorým sa ustanovuje sadzobník úhrad za právo používať frekvenciu alebo identifikačný znak

10. február 2017             18/2017 Z.z.

Vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike a niektoré podmienky vykonávania regulovaných činností v elektroenergetike

 

Prečítali sme

 


Šaňo Bröstl ml. 

ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať