Namiesto pondelkovej porady (prehľad 24. – 30 . júla 2017)...

...sa v spomienkach vráťte na promočné pódium a pripomeňte si, aké boli vaše profesijné očakávania...

Úvod filmu Firma (The Firm) by mohol poslúžiť ako reklama na čoraz menej populárne štúdium práva – ak to takto pôjde ďalej, elitní absolventi našich fakúlt si budú môcť vyberať zamestnávateľa tak ako Mitch McDeere (Tom Cruise).

Ale majstri korporátneho kapitalizmu (Marx by bol na mňa teraz hrdý) vedia, čím nováčika získať – vysoký plat, príspevok na bývanie, mercedes a pocit, že firma je vašim druhým domovom, či rodinou.

Dôležité je niektoré veci prehliadať, zbytočne nepýtať sa nepýtať na nietoré veci (prečo zomrelo niekoľko kolegov) a hlavne makať a makať.

Mitch McDeere nakoniec dokáže, že čas strávený na prednáškach, štúdium po nociach a možno aj členstvo v ELSE nevyšli nazmar –vybabre s FBI, zločineckou advokátskou kanceláriou a talianskou mafiou.

Mimochodom, trochu ma iritujú vyjadrenia právnikov typu „keď ma ešte firma bude potrebovať“, „musím to urobiť pre firmu“, „firma sa tak rozhodla“ -  ako keby zabudli, že právnická osoba je fikciou, nie živým tvorom...

Firmu som videl znovu asi po pätnástich rokoch dospelými očami (a teda z úplne nového pohľadu) – určite si ju pozriem (počas dva a pol hodiny nikdy nenudí) o ďalšiu dekádu či dve ešte dospelejšími a posledných ideálov  zbavenými očami (a pravdepodobne už nosiacimi okuliare...).

Pozriem si ho aj napriek tomu, že právnikov vykresľuje v zlom svetle  - všetkých, ktorí zdieľajú tento svetonázor, určite pri srdiečku zahreje záverečný dialóg medzi Mitchom McDeerom a federálnym agentom Wayneom Tarranceom (výborné obsadenie herca Eda Harrisa na túto rolu), v ktorom okrem iného zaznie: „Chceš dostať mafiu? Zavri právnikov!“

Najdôležitejšie ponaučenie z filmu je takéto: Fakturujte len skutočne vykonaný rozsah prác.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

25. júl 2017     194/2017 Z. z.
Oznámenie o opatrení ktoré ustanovuje vzory ponukových listov v súvislosti so zmenou zákona o starobnom dôchodkovom sporení

25. júl 2017     195/2017 Z. z.
Oznámenie o opatrení, ktorým sa ustanovuje vzor informácie o dôchodkoch zo starobného dôchodkového sporenia

25. júl 2017     196/2017 Z. z.
Redakčné oznámenie o oprave chyby vo vyhláške č. 192/2017

25. júl 2017      197/2017 Z. z.
Novela vyhlášky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia Colného zákona

 

Prečítali sme

 


Šaňo Bröstl ml.

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať