Meno a meniny – kto ich určuje?

Na prvý pohľad banálna otázka, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké meno môžete vybrať (vymyslieť) svojim deťom a od čoho závisí, kedy budete oslavovať meniny.

Problematiku mien upravuje zákon s príznačným názvom a to zákon č. 300/1993 Z. z. o mene a priezvisku (tí pozornejší študenti si ho určite pamätajú z prednášok zo správneho práva). Tento zákon síce neupravuje zoznam, resp. katalóg mien, z ktorých si môžete vybrať, ale upravuje základné rámcové pravidlá ich určovania.

Neznamená to teda, že fantázii a kreativite sa medze nekladú – určenie mena je limitované všeobecným pravidlom, podľa ktorého nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena, alebo prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste, alebo osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak; tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé. Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti preukazuje rodič dieťaťa potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu.

Meno určujú dieťaťu jeho rodičia – ide o veľmi významný míľnik v živote každého dieťaťa, ktorý determinuje jeho ďalší osud, pretože ako vieme aj deti vedia byť kruté (o tom by nám mohli rozprávať deti s menami ako napr. Denis a pod.).

Na určenie mena dieťaťa je potrebná dohoda oboch rodičov; ak k takejto dohode nedošlo, meno sa určuje rozhodnutím súdu. Po pravde ešte sme sa v praxi nestretli, aby rozdielne predstavy rodičov vyústili do súdneho konania; zákon však musí predvídať aj takéto situácie. V tomto smere možno odporučiť spísať dohodu o určení mena dieťaťa ešte pred samotným procesom jeho výroby.

Ak druhý rodič nie je známy alebo zomrel, meno dieťaťa sa určuje vyhlásením jedného z rodičov; ak nie je známy ani jeden z rodičov, určí meno dieťaťa súd na podnet obce alebo mestskej časti, ktorá vedie matriku (matričný úrad), v ktorého matrike sa vykonáva zápis o narodení dieťaťa.

A teraz k meninám. Na Slovensku takmer každý deň prináleží aspoň jednému menu. Pôvodný zoznam bol vlastne kalendár svätých, keďže meniny boli pôvodne sviatkom svätca alebo svätice, ktorého meno človek nosí. Ľudia s daným menom oslavujú svoj sviatok (meniny) v tento deň. V slovenskej kultúre majú meniny menšiu, ale podobnú dôležitosť ako narodeniny. Zoznam mien priradených dátumu je zverejnený v kalendári. Aj keď ostatné mená nie sú vytlačené v kalendári, môžu byť oficiálne dané dieťaťu (wikipédia).

V podmienkach Slovenskej republiky neexistuje právne záväzná regulácia kalendárov a menín - kalendárová komisia zriadená pri Ministerstve kultúry Slovenskej republiky zložená zo zástupcov štátnej správy (ministerstva kultúry a ministerstva vnútra), troch vybraných vydavateľstiev a jazykovedcov však pripravila tzv. oficiálne kalendárium.

Pri zostavovaní kalendária komisia vychádzala z pôvodného zoznamu úradných podôb rodných (krstných) mien z roku 1998 (M. Majtán, M. Považaj: Vyberte si meno pre svoje dieťa), ktorý na viacerých miestach doplnila o nové mená alebo o nové podoby mien a v troch prípadoch navrhla presunutie mena k inému dátumu (išlo o priradenie ženských podôb mien k ich mužským podobám: meno Dobroslava sa priradilo k Dobroslavovi, meno Dušana k Dušanovi a meno Drahomíra k Drahomírovi).

Pri rozhodovaní o zaradení či nezaradení nového mena do oficiálneho kalendária sa komisia riadila zásadami zaraďovania rodných (krstných) mien do kalendára, ktoré na návrh odborníkov schválila na svojom prvom zasadnutí v júni 2016. Základnými kritériami pri výbere mien bol súlad so spisovnou normou slovenského jazyka, zakotvenosť v domácej a európskej tradícii, výskyt mena v populácii a i.

Oficiálne kalendárium odsúhlasil na návrh kalendárovej komisie minister kultúry Marek Maďarič v júni 2017. Kalendárium sa môže v budúcnosti dopĺňať alebo inak upravovať podľa potrieb spoločenskej praxe v súlade s platnými zásadami a na základe odporúčania kalendárovej komisie. Toto oficiálne kalendárium má pre vydavateľov kalendárov odporúčací charakter.

Keďže v tejto oblasti neexistujú žiadne pravidlá a ak Vás žiadne z mien v oficiálnom kalendáriu neoslovilo, môžete si vytvoriť vlastný kalendár, resp. určiť kedy budete meniny oslavovať. Vlastný kalendár umožní riešiť aj také nespravodlivosti ako napríklad, keď Vás rodičia pomenujú Adam alebo Eva, čo spravidla vedie k tomu dôsledku, že máte pocit ukrátenia o darčeky (o to viac ak ste sa na Vianoce aj narodili). 


Tomáš Čentík, 27.02.2019

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať