Finty profesionálnych dlžníkov

V máločom je Slovač tak vynaliezavá ako v umení požičať si a dlhovať nadosmrti. Hovoríme o profesionálnych dlžníkoch. A toto je ich know-how:

Ako sa dostať k chechtákom

Základy dlžníckej viktimológie sú celkom jasné: či už to bude dôverčivý rodinný člen, alebo dobrý kamarát, mal by byť bohatý. Pri takom je vždy šanca, že svoje peniažky nebude chcieť naspäť (tu si dlžník hovorí „veď tebe určite nebudú chýbať“ alebo „aj tak si ich len nakradol“).  

Profidlžník vie, že k jeho hodnovernosti prispeje ak bude trvať na tom, aby pôžička bola úročená a tiež ak veľmi ochotne ponúkne zabezpečenie, ktoré nakoniec pôd rôznymi zámienkami nebude k dispozícii.

A prvú alebo niekoľko prvých splátok je potrebné vždy uhradiť – nasvedčuje to poctivému úmyslu, čo sa raz môže hodiť v prípadnom trestnom konaní.

 

Zahmlievanie vlastnej existencie

Ak sa prestane so splácaním pôžičky dariť, treba sa vypariť. K tomu prispievajú častá zmena telefónneho čísla, bývanie na inej adrese ako je oficiálne trvalé bydlisko,  presťahovanie sa na vidiek, do vzdialeného mesta či dokonca inej krajiny.

Sprevádza to ďalej zrušenie konta na sociálnych sieťach (alebo aspoň skomolenie mena pod ktorým tam dlžník figuruje)  a notorické nepreberanie poštových zásielok.

Vysokou školou dlžníctva (právne to nie je také jednoduché) je zmena mena a priezviska.

 

Majetkové čachre-machre

Prevody majetku dlžník vyrieši už dávno pred prijatím pôžičky. Tu možno badať rozdiel medzi amatérskym a profesionálnym dlžníkom.

Ten prvý prevádza majetky buď bezodplatne alebo na svojich blízkych – tomu sa aktívny veriteľ môže tešiť, pretože odporovateľnosť právnych úkonov je v tomto prípade pomerne ľahko uplatniteľná a veriteľ má  slušné šance takéto úkony napadnúť a komplikovať život aj dlžníkovej rodine.

Profesionálny dlžník prevádza majetky so znalosťou problematiky odporovateľnosti právnych úkonov a teda na zdanlivo neprepojené osoby, či dokonca na zahraničné subjekty a za primerané protiplnenie.

Nezabudnime, že profesionálni dlžníci koexistujú s veľkým počtom exekúcii. Na začiatku kariéry ešte strácali čas podávaním návrhov na odklad a zastavenie exekúcie, až dokým nezistili, že pri správnom nasetupovaní niektorých vzťahov sa dá žiť v spoločnosti exekútorov (ako vraví dlžník – klasik „ktorých to aj tak prestane raz baviť“), ale aj tak stále v prepychu (drahé autá, veľké domy).

Kreatívni profící si nakoniec neraz pripravia osobný bankrot tak, aby skutoční veritelia dostali toľko, že len stratia dôveru v celý systém.

 

Samovzdelávanie

Celoživotného dlžníka robí celoživotné vzdelávanie. Podobne ako väzni, ktorí pilne študujú Trestný zákon a Trestný poriadok, v pokročilejších prípadoch judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, pozná dlžník všetky svoje ústavné, zákonné a podzákonné práva. Veľmi dobre môžu pomôcť najmä predpisy na úseku ochrany spotrebiteľa, dobré je poznať aj problematiku premlčania.

Platí to čo pri všetkých profesiách – ak chcete byť v niečom dobrí, vyžaduje to veľa zručností, skúsenosti a roky driny a odriekania. Tomuto poznaniu neostáva ani dlžník nič dlžný.

Šaňo Bröstl ml.

ilustračné foto: pixabay.com

 
Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať