Namiesto pondelkovej porady... (prehľad 12. - 18. júna 2017)

... si konečne prečítajte celé procesné kódexy  - o pár dni je tu prvé výročie ich účinnosti.

Vždy bude platiť,  že po prijatí nových kodifikácii nastáva obdobie spoliehania sa.

V prípade reforiem procesných predpisov sa dalo spoliehať napríklad na to, že nové pravidlá nepozná protistrana, ale ani samotný súd, alebo že ak ich poznajú, nemajú ešte úplnú istotu a odvahu pri ich aplikácii.

Dokonca sa dá spoliehať aj na to, že nové pravidlá nie sú pochopené správne (počul som o vyjadrení sudcu na pojednávaní, ktorý mal povedať, že okrem doručovania sa vlastne veľa nezmenilo) alebo komptetentných vôbec neoslovia (počul som o vyjadrení sudkyne na pojednávaní, že ona to čítať nebude).

Nepriateľom spoliehania sa je napríklad okamžitá aplikabilitia nových noriem aj pre začaté  súdne konania, či nadšené presviedčanie rekodifikátorov o kvalitách nových predpisov.

Doba spoliehania sa by sa pri našich procesných poriadkoch mala pomaličky končiť - som presvedčený, že na Slovensku stále existuje veľký počet osôb aplikujúcich právo, ktoré ich nemajú doprodobna preštudované (vrátane mňa).

A s akým dojmom niekedy odchádzam z pojednávačky? Často chýba pocit, že by sa v sporových veciach niečo významné zmenilo – áno, je zreteľný trend toho, že  s dovolaním na NS SR už skoro vôbec nepochodíte, máme väčší rešpekt pred lehotami a pribúda elektronizácie (pravdepodobne by sa  tak stalo aj bez rekodifikácie), no na druhej strane pojednávanie je možné odročiť rovnako jednoducho, svedkov nakoniec súd aj tak bude predvolávať a predbežné prejednanie sporu sa ničím nelíši od prvých pojednávaní podľa OSP.

Dá sa vlastne spoľahnúť na to, že koncepčná dôslednosť, spresnenie a zjednotenie terminológie alebo prehĺbenie niektorých princípov na každodennom používaní procesného práva až tak veľa nezmenia...

 

Právo, spoločnosť a politika

Každá doba a každá spoločnosť má svoje justičné procesy, publikom a porotou ktorých je snáď celý národ.

Asi najkontroverznejším slovenským prípadom je kauza Cervanová - uplynulý týždeň zarezonoval rozsiahly článok prikláňajúci sa k vine odsúdených.

Patrím do skupiny ľudí, ktorí považujú za pravdepodobnejšie, že boli odsúdení skutoční páchatelia (čo neznamená, že rozhodnutia po 89. roku nemohli byť odôvodnené podrobnejšie a presvedčivejšie)   -  musím však dodať, že nemám kauzu do detailu (ale ani úplne povrchne) preštudovanú  a v konečnom dôsledku  sa opieram o názory viacerých právnikov, ktorí prípad nejakým spôsobom poznali z prvej ruky a ktorých úsudku dôverujem.

Pri mediálnej percepcii tohto prípadu ma vyrušovali dve veci. Po prvé, že v rámci diskusie dominovali neprávnici (samozrejme, každý má právo povedať svoj názor) - chýbali mi názory nezaujatých právnikov, ideálne špecialistov na trestné právo (nie obhajcu odsúdených, vtedajšieho prokurátora, či sudcov) a ich pohľad na vec.

Očakával by som tiež vyjadrenia fundovaných forenzných psychológov či psychiatrov k otázke vytesňovania – napríklad, či je podľa súčasných vedeckých poznatkov možné, aby piati či šiesti ľudia dokázali úplne vytesniť skutočnosť a presvedčiť seba samých aj okolie o svojej nevine.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Tentoraz taký voľnejší týždeň...

12. júna 2017    154/2017 Z. z.
Oznámenie o podpísaní Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory

12. júna 2017    155/2017 Z. z.
Oznámenie o Dodatku k Dohode medzi SR a Ruskom o spolupráci v oblasti vzdelávania

14. júna 2017    156/2017 Z. z.
Oznámenie o vydaní zberateľských euromincí pri príležitosti 150. výročia narodenia B. S. Timravy

14. júna 2017    157/2017 Z.z.
Oznámenie o rizikách a systéme riadenia a merania rizík, výpočte celkového rizika a rizika protistrany v doplnkových dôchodkových fondoch

15. júna 2017    158/2017 Z.z.
Oznámenie o uložení kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a dodatkov ku kolektívnym zmluvám

16. júna 2017    159/2017 Z.z.
Oznámenie o Dohode o poskytnutí príspevku SR do OECD na audit protikorupčných právnych predpisov

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať