Namiesto pondelkovej porady (prehľad 30. januára – 5. februára 2017)

... si prečítajte právnický horoskop na tento týždeň.

Alebo presnejšie, poskladajte si ho z týchto možností:

  • Tento týždeň vyhráte všetky spory, predovšetkým vďaka vašej výbornej znalosti nových procesných kódexov. Protistrany aj sudcovia vám opakovane vyslovia obdiv.
  • Ťažkú skúšku, ktorá je predpokladom kariérnho rastu, zvládnete ľavou- zadnou. Trapasy, ktoré spôsobíte počas po nej nasledujúcich osláv vás nebudu ťažiť, pretože si ich nebudete na druhé dni pamätať.
  • Mladší kolega/kolegyňa v kancelárii, po ktorom/ktorej tajne poškuľujete bude prvýkrát opätovať vaše pocity. Nenechajte sa uniesť svojou fantáziou a radšej buďte trpezlivý, ak sa unáhlite môžete všetko pokaziť. Pomôže, ak sa pokúsite očariť poznatkami z právnej filozofie.
  • Tento týždeň okúsite niečo nové, nebývalé, unikátne. Podáte svoj prvý elektronický platobný rozkaz podľa zákona o upomínacom konaní.
  • Do kontaktu so súdom tentokrát neprídete, väčšinu pojednávaní odročia protistrany a osud prinesie aj anonymné bombové hlásenia v budove miestneho súdu.
  • Máte pre sebou najťažší týždeň vašej kariéry. Koncom týždňa pre vás prídu priamo príslušnici elitnej policajnej zložky a minimálne niekoľko dní strávite v CPZke a výkone väzby.
  • Zdá sa, že tento týždeň nebudete mať priestor na prácu, už pondelok doobeda sa objaví resp. si nájdete dôvod na otvorenie prvej flaštičky vína. Takáto nálada sa bude tiahnúť celým týždňom.

Vyberať a kombinovať treba podľa vlastných očakávaní, tvorivosti sa medze nekladú.

Horoskopy sú v čomsi podobné právnym normám – sú veľmi všeobecné a kto v nich vie kľučkovať, nájde v nich to čo hľadá.

 

Právo, spoločnosť a politika

Národná rada zasadá a tak sa slovenská legislatíva zase môže triasť - verme, že sa dočkáme aj niečoho pozitívneho...

Poslanci niekoľko dní dozadu schválili ústavný zákon, ktorým upravili voľby do VÚC – kým proti predĺženiu  volebného obdobia tak, aby sa všetky územno-samosprávne voľby konali v jedeň deň asi nie je čo namietať, zrušenie druhého kola ako hrádze proti extrémizmu vyznieva veľmi pochybne. A ako poznáme slovenských politikov do konania jesenných VÚC-volieb ešte presvedčia časť spoločnosti, že hlas si zaslúžia extrémisti. A potom budeme počúvať vysvetlenia...

Novelizovať sa ide aj CSP – upomíniacie konanie sa ho nedotklo, ale tento ďalší atak už asi nezvládne.

Ide pritom o úplnú drobnosť (nech sa teda nikto neurazí) – ak novela prejde bude platiť, že preklady podaní a dôkazov, ktoré sú v bulharskom, českom, chorvátskom, maďarskom, nemeckom, poľskom, rómskom, rusínskom alebo ukrajinskom jazyku bude zabezpečovať súd na náklady štátu. Ide o záväzok, ktorý nám vyplýva z Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Čoskoro sa zväčšia objemy, ako píšeme, poslanci od minulého týždňa opäť zasadajú.

1.február 2017   14/2017  Z. z.
Novela nariadenie vlády o bezpečnostných požiadavkách na osobné lode

1.február 2017   15/2017 Z .z.
Oznámenie o uložení kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa

2. február 2017   16/2017 Z. z.
Novela vyhlášky o zodpovednosti výrobcov vyhradených výrobkov a o nakladaní s vyhradenými prúdmi odpadov

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml. 

ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať