Namiesto pondelkovej porady (prehľad 16. - 22. september 2019)

„Stück Scheisse“, „Geisteskranke“, „Schlampe“.

Celkom presne sa to dá preložiť ako „kus hovna“,  „duševne chorá“, „štetka“.

Takéto označenia a ďalšie hanlivé narážky odzneli na Facebooku na adresu nemeckej poslankyne za Stranu zelených R. Künastovej.  Celkovo išlo o príspevky 22 profilov resp. osôb, ktorých presnú identitu si  poslankyňa chcela vyžiadať prostredníctvom civilného súdu, aby proti ním mohla uplatniť svoje civilnoprávne nároky.

Príspevky sa objavili v diskusii k inému na sociálnej sieti zdieľanému článku, v ktorom bolo poukázané na to, že ešte v roku 1986 R. Künastová zaujala pomerne kontroverzné stanovisko k sexu s maloletými resp. k dekriminalizácii pohlavného styku s deťmi (išlo o spontánnu reakciu na prejav iného poslanca, politička následne vždy popierala, že by takéto konanie schvaľovala).

Súd tento kontext zohľadnil a uviedol, že keďže jej postoj sa týkal sexuálnej oblasti a má tiež značný potenciál pre vzbudenie rozhorčenia, zastáva názor, že žalobkyňa musí ako politička znášať aj veľmi premrštenú kritiku. Podľa súdu išlo pri expresívnych vyjadreniach na adresu poslankyne o prípustné vyjadrenie názoru. A tak bolo „Pretiahni ju poriadne, kým nebude zase normálna“ posúdené ako "kritika vyjadrená prostredníctvom výrazového štýlu polemika".

Článok, ktorý o prípade informoval ako prvý môžete nájsť TU. Rozhodnutie vyvolalo značné pohoršenie ďalších politikov, právnikov a novinárov.  Samotná Künastová uviedla, že rozhodnutie súdu vysiela katastrofálny signál a všetkým ženám na sieti ukazuje, aké zaobchádzanie s nimi majú tolerovať. Podľa očakávania oznámila, že proti verdiktu súdu sa odvolá.

Za pozornosť stojí stanovisko profesijných združení a samotného súdu. Šéfka združenia nemeckých právničiek uviedla, že ochrana pred násilím sa týka všetkých úrovní štátu a pri zmienených príkladoch verbálnych prechmatov sa nejedná o nič iné ako o násilie.  Nemecké združenie sudcov poukázalo na to, že proti rozhodnutiu bol podaný opravný prostriedok, čo umožní preskúmanie nastolených právnych otázok odvolacím súdom. No a hovorca príslušného súdu (Landgericht Berlin) uviedol, že sa k rozhodnutiu môže vyjadriť, až keď bude preukázateľné doručené stranám sporu.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

19. september 2019       278/2019 Z. z.
Opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky o výške štátnej prémie na stavebné sporenie na rok 2020

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.
Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať