Namiesto utorkovej porady (prehľad 24. – 30. apríla 2017)...

... si pripomeňte jednotlivé postupy argumentácie a interpretácie v práve, možno budete prekvapení, čo všetko oproti vašim poznatkom zo štúdii pribudlo. Za všetky odporúčam publikáciu Melzera "Metodológie nalézání práva  (Úvod do právni argumentace)".

Na Slovensku má každý kódex alebo dôležitejší predpis minimálne jeden svoj komentár, ktorý sa časom stane kultovým – krásne to možno ilustrovať na insolvenčnom práve.

Kto sa venoval konkurzom či vyrovnaniam (tých vraj bolo veľmi málo) upravených v zákone z roku 1991 nemohol sa nestretnúť s čiernou knižkou od (dnes už) profesora Ďuricu.

Koľko správcov, advokátov, či sudcov bolo možné vidieť ako na pojednávanie spolu so spisom nesú pod pazuchou aj túto publikáciu, ktorá sa nespočetne krát stala návodom na výklad a odstraňovanie medzier v konkurznom zákone.

Situácia sa o čosi  zmenila po prijatí zákona o konkurze a reštrukturalizácii v roku 2005, po tom čo svetlo sveta uzreli „sivý“ Ďuricov komentár a „modrý“ Pospíšilov komentár (neviem v akom poradí).

Postupne vznikali tábory fanúšikov sivej či modrej farby – prechod od jednej k druhej pritom nie je vôbec zakázaný a uskutočňuje sa podľa toho, v ktorej knižke je napísané to čo chcete počuť (stáva sa, že o tom istom v každej z nich inak).

A ešte čosi: Melzer uvádza, že ak autor zákona bližšie vysvetlí jeho text v tzv. autorskom komentári, tento sa  stáva prípustným prostriedkom ku zisťovanou účelu a zmyslu, ktorý bol s príslušným textom spojovaný a ide tak o legitímny interpretačný podklad v rámci tzv. subjektívneho historického výkladu.

Používanie kultových autorských komentárov je tak posvätené vedou.

 

Právo, spoločnosť a politika

Akou formou by ste ako zamestnávateľ dávali výpoveď, aby bola čo „najviac okamžitá“ a bez osobného kontaktu so zamestnancami (napríklad ako prevencia pred defenestráciou)?

Náš Zákonník práce je v doručovaní výpovede konzervatívny, zdá sa, že existujú pracovnoprávne predpisy s pružnejšími riešeniami –  podľa minulotýždňovej správy v médiách vo Venezuele veľká automobilová fabrika hromadne prepustila takmer 3000 zamestnancov.

O platnosti tohto hromadného prepúšťania sa nepísalo nič, do nadpisov sa však dostalo pre formu výpovedí – boli podané cez SMS.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Väčšinu to poteši (???) -  v Zákonníku práce bol rozšírený zákaz práce počas sviatkov s účinnosťou od 1. júna 2017:

24. apríl 2017    92/2017 Z. z.
Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch

25. apríl 2017    93/2017 Z. z.
Novela zákona o príspevku z európskych štrukturálnych a investičných fondov

25. apríl 2017    94/2017 Z. z.
Novela zákona o sťažnostiach

25. apríl 2017    95/2017 Z. z.
Novela Zákonníka práce

27. apríl 2017    96/2017 Z. z.
Novela zákona o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon)

27. apríl 2017    97/2017 Z. z.
Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení

27. apríl 2017    98/2017 Z. z.
Oznámenie o Dohode medzi vládou SR a Kórejskou republikou o hospodárskej spolupráci.

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 
Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať