Namiesto pondelkovej porady (prehľad 4. – 10. septembra 2017)

Tohtoročná tatranská turistická sezóna zaznamenala nebývalý prípad – stratených aj nájdených 300 000  eur v batôžku na čerpacej stanici.

Samo o sebe dosť bizarné, no keďže sme vo Východnej Európe, vyšlo najavo, že zábudlivcom bol vysoko postavený predstaviteľ štátom ovládanej obchodnej spoločnosti.

Mohol by to byť dobrý námet  na epizódku v Tarantinovom filme: možno ak by peniaze neplánovane niekto nenašiel, na videozázname by sa po desiatich minútach objavil predstaviteľ miestneho podsvetia (podtatranský región v minulosti zažil divoké historky), dnes už poctivý podnikateľ, ktorý by si zásielku nenápadne odniesol.

Rozmýšľať môžeme aj ako Sherlock Holmes, potom sa ponúka takáto otázka:  kedy je vyššia pravdepodobnosť, že peniaze niekde zabudnete - ak sú vaše vlastné, alebo ak sú pre niekoho určené a vy ste len poštárom?

Veľa vecí samozrejme nevieme (či peniažky boli zabalené v alobale ako kážu moderné slovenské zvyklosti, či nálezca obdržal svojich 10 % ako káže § 135 odsek 2 Občianskeho zákonníka), ale príbeh o tom, že sa zázračný batoh sa našiel v dome po mamke znie ako... rozprávka, prípadne verzia obhajoby do trestného konania.

Jedno je ale jasné:  podozrivá, zabudnutá taška kdesi v kúte miestnosti môže mať aj v našich končinách riadne explozívny obsah.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Prvý poprázdninový týždeň sa v Zbierke zákonov objavili len štyri právne predpisy z exotických oblastí práva – pre znenie predpisu kliknite na odkaz, presmeruje vás na slov-lex.

5. september 2017         214/2017 Z. z.
Oznámenie o Dohode medzi SR a Bieloruskom o vedeckej a technickej spolupráci

6. september 2017         215/2017 Z. z.
Vyhláška, ktorou sa zrušuje vyhláška, ktorou sa ustanovuje obsah kyseliny erukovej v olejoch a tukoch alebo v ich zmesiach

6. september 2017         216/2017 Z. z.
Novela vyhlášky o podpore obnoviteľných zdrojov energie

7. september 2017         217/2017 Z. z.
Novela nariadenia, ktorým sa ustanovujú požiadavky na aerosólové rozprašovače

 

Prečítali sme

Ak hltáte všetko čo sa týka rekodifikácie procesného práva, potom si určite pozrite:


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať