Namiesto pondelkovej porady (prehľad 31. júla – 6. augusta 2017)...

...si prezrite známe hoaxy (napríklad TU) a priznajte si, ktorému ste aspoň na chvíľku verili...

Darby Shaw (Julia Roberts) potrebovala len niekoľko dní v knižnici, aby prišla na to kto stojí za vraždami dvoch sudcov amerického najvyššieho súdu, čo je výkon ďaleko prevyšujúci Hercula Poirota.

Napínavý príbeh, ktorý sa rozprúdi po tom ako konečný užívateľ výhod uvedených vrážd zistí, čo Darby odhalila, odkrýva praktiky tajných služieb a skorumpovaných politických predstaviteľov a prináša kolotoč ďalších úmrtí, intríg a manipulácii – Darby to nakoniec všetko zvládne a spolu s investigatívnym novinárom Grayom Granthamom (Denzel Washington) sa postarájú o to,  že dobro zvíťazí nad zlom, aj keď za cenu veľkých strát.

Prípad Pelikán (The Pelican Brief), rovnako ako ostatné úspešné filmy podľa predlôh Johna Grishama, profituje z toho, že autor, skôr ako sa stal profesionálnym spisovateľom, pôsobil ako advokát – čerpal z toho čo počas svojej praxe videl a zažil, alebo sú jeho príbehy produktom spisovateľskej fantázie?

Nuž... aj na Slovensku poznáme deväťdesiate roky a zneužívanie tajnej služby  (netreba byť naivný a myslieť si, že sa to nedeje aj dnes i keď v sofistikovanejšej forme), prenasledovanie nepriateľov štátnej moci spojenú s dodnes nevyšetreným výbuchom auta a úmrtím, vraždu bývalého ministra a z novšieho obdobia škandál ohľadne riadenia politického zákulisia šéfom finančnej skupiny, či neobjasnenú vraždu prominentného advokáta – v podstate niečo ako epizódy z Grishamových kníh.

Pri hľadaní hranice medzi realitou a konšpiráciou vždy skončím pri tom, že som ochotný veriť už len tomu, čo som na vlastné oči videl a na vlastné uši počul -  a nepochybujem o tom, že ak by sme o každej z vyššie uvedených slovenských udalosti vedeli všetko, ostali by sme zhrození zo „skutočného fungovania vecí“...

Každopádne, Prípad Pelikán je dobrý politicko-právnický thriller aj dnes a to čo všetko je v ňom čerpané zo skutočných udalosti vie iba sám John Grisham.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

1. august 2017  198/2017 Z. z.
Oznámenie o opatrení o sume školného v externej forme na vysokých školách na rok 2018/2019

2. august 2017  199/2017 Z.z.
Oznámenie o opatrení na zistenie ďalších osôb, ktoré majú k banke alebo k pobočke zahraničnej banky osobitný vzťah

2. august 2017  200/2017 Z.z.
Oznámenie o opatrení o náležitostiach žiadosti banky o predchádzajúci súhlas na zriadenie pobočky v zahraničí

3. august 2017  201/2017 Z.z.
Oznámenie o prijatí zmien Vykonávacieho predpisu k Európskemu patentovému dohovoru

 

Prečítali sme

Uplynulý týždeň sa na právnických weboch objavili dva hodnotné príspevky z oblasti stavebného práva a to:


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať