Namiesto pondelkovej porady (prehľad 3.- 9. júla 2017)...

... sa zamyliste nad tým, čo vás najviac frustruje a zo svojho života to odpracte...

Dnešný pondelok si priblížime dva filmy, ktoré patria do kategórie vzbura proti systému: Voľný pád (Falling Down) a Ctihodný občan (Law Abiding Citizen).

Vo Voľnom páde  sa prelínajú príbehy dvoch vzbúrencov – Williama Fostera (Michael Douglas), ktorého všetko prestalo baviť (počuli ste o „angry white man“?) a rozdá si to s celou spoločnosťou a policajta Martina Prendergasta  (Robert Duvall – nikto iný ako consiglieri Tom Hagan z Krstného otca), ktorý sa deň pred odchodom do dôchodku konečne postaví vlastnej manželke.

Ide o vynikajúci pohľad na vyvrcholenie zbierajúcej sa nespokojnosti jednotlivca a scény postupného pustošenia rôznych absurdít veľkomestského života Williamom Fosterom majú svoje čaro aj keď ich vidíte desiatykrát.

Voľný pád prináša veľa myšlienok na rôznych úrovniach (frustrácia jednotlivca v dnešnej spoločnosti, nezmyselné pravidlá a podobne).

Mimoriadne poučný je film vo vzťahu ku golfu, činnosti  (športu?!), v ktorej mnohí kolegovia nachádzajú útočisko možno aj pred návalmi frustrácie.

Kultovú scénu z golfového ihriska si môžete pozrieť anglicky TU alebo po česky TU (dabing je veľmi vydarený), vyplýva z nej napríklad toto:

  • tabule o zákaze vstupu sú len zdrap kovu,
  • reči o vlastníctve, užívacích práva a čomkoľvek podobnom sú úplne bezbranné zoči – voči strelnej zbrani,
  • tabletky na srdce si noste vždy pri sebe,
  • a nezabudnuteľná hláška aj na margo golfového dress codu: „A teď asi umřete v tyhle přiblblý čapce.“

A ešte jeden bonus pre fanúšikov heavymetalu - film sa stal predlohou pre známu skladbu Man On The Edge od Iron Maidenu.

Oveľa vyšší level útoku na establišment sa udeje v Ctihodnom občanovi – Clyde Shelton (Gerard Butler), frustrovaný z výsledku americkej obdoby (presnejšie predlohy) našej dohody o vine o treste sofistikovane zúčtuje s celým justičným systémom.

Ak ste film nevideli, možno vás navnadí táto scéna zo súdnej siene; celkovo film pôsobí (pochopiteľne) menej autentickým dojmom ako Voľný pád, je však nemenej pútavý a strhujúci a núti položiť si otázku toho či a ako vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Tešme sa, že obdobná nespokojnosť sa na Slovensku prejavuje maximálne planými bombovými oznámeniami.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

4. júla 2017        175/2017 Z. z.
Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 538/2011 Z. z. o povolených denaturačných prostriedkoch, ich ustanovených množstvách na denaturáciu liehu, o požiadavkách na denaturáciu liehu a manipuláciu s denaturovaným liehom, o požiadavkách na jeho vlastnosti a o určenom účele použitia denaturovaného liehu

4. júla 2017        176/2017 Z. z.
Novela zákona o vnútrozemskej plavbe

4. júla 2017        177/2017 Z. z.
Novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve

4. júla 2017        178/2017 Z. z.
Novela zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

6. júla 2017        179/2017 Z. z.
Novela zákona o pobyte cudzincov

6. júla 2017        180/2017 Z. z.
Novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice

 

Prečítali sme

Vidno, že začína uhorková sezóna – veľmi kritický článok k zmenám Exekučného poriadku prinieslo najpravo.sk: Vymožiteľnosť práva de lege ferenda očami exekútora II

 


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať