Namiesto pondelkovej porady (prehľad 3. - 9. apríla 2017)...

... vykonávajte fyzickú aktivitu - pôstne dni končia, čo znamená hrozbu návratu namáhavo stratených kíl.

V džungli sa člen stáda, ktorý je obézny, pomalý a neobratný, stáva ľahkou korisťou predátorov. Ak sa mu aj darí pred nimi utiecť, jeho nevábny vzhľad mu komplikuje randenie.

Znížené šance na prežitie a reprodukciu kvôli nadmernému množstvu tukových buniek sú zakódované aj v človečej DNA. Predátormi sú najmä ostatní súkmeňovci -  prostredníctvom posmeškov (ty tučibomba!), alebo nepriameho nátlaku (masírovanie štíhlosťou ako ideálom krásy).

V trhovej ekonomike je všetko po čom ľudia túžia speňažované - každý rok vznikajú nové a nové diéty, zaručené recepty na chudnutie a sú určované nové trendy v zdravej gastronómii.

A každý rok ľudia pri napĺňaní túžby po estetickom zovňajšku podliehajú mnohým, aj tým najsprostejším, z týchto odporúčaní.

Sedliacky rozum velí, že základné pravidlo ideálneho BMI znie: veľa pohybu a primeraný príjem kalórii (hoci aj z nie najzdravších jedál).

Pri písaní zmlúv, či zákonov platí, že nadbytočné neškodí (staré rímske pravidlo „superfluum non nocet“).

Prispôsobme si to na dnešnú tému: žiadny pohyb nemôže byť nadbytočný, nadbytok jedla však nemá žiadny úžitok.

 

Právo, spoločnosť a politika

Ministerstvo spravodlivosti je v tomto volebnom období veľmi aktívne a zdá, že reflektuje na požiadavky voličov (zhodneme sa, že to je základnou úlohou každého politika).

Doterajším výsledkom je register partnerov verejného sektora (reakcia na zahmlievané vlastníctvo veľkých spoločností), zmeny Exekučného poriadku (predražené a zdĺhavé exekúcie), ale aj reforma osobného bankrotu (odpoveď na dlhové pasce).

Najnovšie sú na muške špekulácie v oblasti obchodných spoločností (viac info TU).

Výstupy niekedy vyvolávajú polemiku (napríklad až drakonicky nastavená zodpovednosť pri registri partnerov verejného sektora, nemožnosť slobodného výberu exekútora a podobne), aktivitu a súčasne dobrý marketing svojej práce ministerstvu spravodlivosti nemožno uprieť.

Uvidíme, ako tieto činnosti budú vedieť oceniť voliči.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Tentokrát v znamení rušenia Mečiarových amnestií:

4. apríla 2017    71/2017 Z. z.
Novela Ústavy Slovenskej republiky

4. apríla 2017    72/2017 Z. z.
Novela zákona o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov

6. apríla 2017    73/2017 Z. z.
Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva a zákona o volebnej kampani

6. apríla 2017    74/2017 Z. z.
Uznesenie o zrušení článkov rozhodnutia č. 55/1998 Z. z., rozhodnutia č. 214/1998 Z. z. a rozhodnutia č. k. 3573/96-72-2417

8. apríla 2017    75/2017 Z. z.
Oznámenie SR o prijatí zmien Vykonávacieho predpisu k Madridskej dohode                                                                                                  

                 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Milan HlušákPrávnik od roku 200310.04.2017 o 08:42:49Reagovať
Len krátko k spomenutému článku o kumulácii dovolacích dôvodov: Podľa článku existuje názor, že dovolanie môže byť prípustné buď len podľa § 420 CSP, alebo len podľa § 421 CSP; „obojaká“ prípustnosť toho istého dovolania nie je možná. Tento záver sa má opierať o slová sudkyne Mesiarkinovej uvedené v Beckovom komentári. Ja osobne ale text sudkyne Mesiarkinovej vnímam inak: podľa mňa nehovorí ani tak o kumulácii prípustnosti, ale skôr o kumulácii dovolacích dôvodov. Tzn. ak prípustnosť založím len na § 420 CSP, môžem dovolanie odôvodniť len vadami zmätočnosti a nemôžem tam pliesť aj právne posúdenie. A naopak, keď prípustnosť založím len na § 421 CSP, nemôžem dovolanie odôvodňovať vadami zmätočnosti. To ale neznamená, že by som nemohol povedať, že dovolanie je prípustné jednak podľa § 420 CSP, a to z tej a tej vady zmätočnosti, a jednak podľa § 421 CSP, a to z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia.
Alexander Bröstl ml.Právnik od roku 200610.04.2017 o 10:33:48Reagovať
Milan, absolútne súhlasím s tým čo píšeš... mňa to trochu zarazilo, že vôbec je takýto názor... ale v rámci názorovej pestrosti som to dal do výberu. Je úplne nepochybné, že uvedené dôvody prípustnosti možno kumulovať
Milan HlušákPrávnik od roku 200320.04.2017 o 19:41:16Reagovať
Z tlačovej správy NS SR: "Veľký senát pomerom hlasov 7 : 0 dospel k právnemu záveru, podľa ktorého je neprípustné, aby strana sporu v podanom dovolaní kumulovala dôvody prípustnosti dovolania zároveň podľa § 420 aj § 421 CSP. Pokiaľ ale napriek tomu dovolateľ uvedie, že jeho dovolanie je prípustné podľa § 420 a tiež § 421 CSP, dovolací súd sa obmedzí na posúdenie prípustnosti dovolania iba podľa ustanovenia § 420 písm. a/ až f/ CSP." Som zvedavý na odôvodnenie. Čo ak napr. bude dovolateľ tvrdiť, že jednak bolo konanie zaťažené zmätočnosťou, pretože podľa neho išlo o rem iudicatam, a jednak — keby o rem iudicatam predsa len nešlo — že ide o zatiaľ neriešenú právnu otázku?
Alexander Bröstl ml.Právnik od roku 200623.04.2017 o 21:52:58Reagovať
Zachytil som, zatiaľ to ale stále nie je zverejnené... jediné čo mi napadá, že ak sú dôvody na dovolanie podľa § 420/421 CSP súd už nebude skúmať "tie druhé dôvody" podľa § 420 resp. 421 CSP, ale to nie je predsa o tom, že sa navzájom vylučujú dôvody prípustnosti... tak som zvedavý na stanovisko
Právnik od roku Reagovať