Namiesto pondelkovej porady (prehľad 17. – 23. júla 2017)...

... si skontrolujte mobil, topánky, pager (film je z roku 1998), hodinky, nohavice a pero  - do nich vo filme Nepriateľ štátu tajná služba napchala vysielače na sledovanie svojho „objektu“...

Život advokáta vôbec nemusí byť nudný.

Ak po dlhých rokoch náhodne stretnete spolužiaka, ktorý bude vystrašený, rozrušený a do polhodinky zomrie, skontrolujte si všetky vrecká a tašky, či vám nezanechal nosič informácie, po ktorej idú tajní.

V prípade advokáta Roberta Deana (Will Smith) to je tajná služba, ktorá sa veľmi netrápi zákonnosťou svojho postupu a on tak musí za pár hodín čeliť rozvratu súkromného aj profesijného života.

Film poteší každého konšpirátora, pretože ukazuje neobmedzené možnosti amerických tajných služieb – okamžité sledovanie cez GPS satelity, neobmedzené odpočúvanie, prístup na bankové účty, diskreditácia cez médiá a podobne. Ak pripustíme existenciu takýchto vymožeností pred 20 rokmi, neviem si predstaviť, čo dokážu trojpísmenkové agentúry dnes.

Typických amerických zveličení prináša film viacero, filmu to vôbec neškodí a sám o sebe je veľmi napínavý a nenudí (na csfd.cz 85 %). Možno ho tiež vnímať ako odkaz do diskusie o tom, do akej miery môže štát zasahovať do súkromia jednotlivca - dej sa odohráva na pozadí prijímaní zákona o právomociach štátu práve pri sledovaní občanov.

Film si budem pamätať aj pre mimoriadne trefné slová hlavného záporáka Thomasa Bryana Reynolds (Jon Voight), ktorý vo filme konštatuje:

 „Viete, čo som videl? Videl som vrahov na slobode, lebo hlavný svedok bol alkoholik, prepusteného devianta, lebo obeťou bola prostitútka... dôveryhodnosť, to je jediná vec, ktorá na tomto poli niečo znamená.“

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

18. júla 2017      190/2017 Z. z.
Vyhláška ktorou sa ustanovuje zoznam odvetví sezónnych zamestnaní

18. júla 2017      191/2017 Z. z.
Novela vyhlášky na zníženie emisií skleníkových plynov z pohonných látok

18. júla 2017      192/2017 Z.z.
Vyhláška o rozsahu vykonávania rozhodnutí, opatrení a úkonov vo vyšetrovaní alebo skrátenom vyšetrovaní

20. júla 2017     193/2017 Z. z.
Novela vyhlášky o filmovom projekte

 

Prečítali sme


Šaňo Bröstl ml.

Ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať