Namiesto pondelkovej porady (prehľad 15. – 21. mája 2017)...

... si skúste ohodnotiť hodinu Vášho času, z čoho by ste vychádzali?

Netreba veľa empatie, aby ste sa vcítili do skutočných myšlienok klienta v okamihu, keď mu ako advokát oznámite výšku hodinovej sadzby, ktorú mu ponúkate pri poskytovaní právnych služieb.

Vnútorné pocity klienta v tomto okamihu veľmi kulantne opisuje napríklad reakcia: "Prečo som ja nešiel študovať za právnika?"

Keď sme nedávno s požiadavkou na právne služby vo Švajčiarsku oslovovali švajčiarskych kolegov, podobný pocit som zažil aj ja – viete s akou najvyššou hodinovou sadzbou sme sa stretli?

Advokáti asi zareagujú tak, že k vysnívaným švajčiarskym hodinkám, syrom či nožíkom pridajú švajčiarsku hodinovú sadzbu.

Klienti by asi zahundrali, že takto si to Švajčiarsko (spomínate si ako sa kedysi hovorilo, že Slovensko bude Švajčiarskom strednej Európy?) nepredstavovali.

Takže, išlo o partnera advokátskej kancelárie a v prepočte to bolo takmer 900 eur (hodinová sadzba koncipienta skromných 300 eur)....

Netuším, či Vám za tu sumu bude venovať človek, ktorý vyštudoval Oxford s Harvardom, na každú zložitú právnickú otázku odpovedá obratom, pozná všetkých švajčiarskych sudcov, rozpráva aj po slovensky a pritom a stále hovorí to čo chcete počuť, má krásne asistentky.... a tak ďalej.

A možno by sme boli prekvapení, čo vlastne takýto advokát ponúka.

 

Právo, politika a spoločnosť

Väčšina politikov sú bytosti, ktoré stratili kontakt s realitou a skutočnými problémami svojich voličov.

Dá sa to pochopiť – nemalá časť z nich dlhodobo trčí v politických funkciách, nemajúc šajnu o tom, čo musí každodenne občan tejto krajiny riešiť. Tí, ktorí do politiky prichádzajú z reálneho sveta - aspoň tomu všetko nasvedčuje - zabúdajú veľmi rýchlo.

Potom sa ľahko stane, že sa ako veľký problém, z ktorého treba spraviť politickú tému, vníma vlastníctvo spoločností schránkovými firmami či anonymnými štruktúrami. Nehovorím, že nemá byť jasné, kto obchoduje so štátom, ale skutočne to pomôže tomu, aby sa diaľnice postavili rýchlejšie, alebo, aby sa zlepšila úroveň školstva a zdravotníctva?

O nevyhnutnosti regulácie tejto otázky sa napokon politici presvedčia (s vidinou politického zisku) a vznikne zákon, ktorý skomplikuje život množstvu subjektov, ktoré nikdy nemali v úmysle skrývať svoje vlastnícke štruktúry a pre ktoré predstavuje administratívnu a ekonomickú záťaž.

A samozrejme zákon, ktorý bude veľmi skoro novelizovaný.

 

Vyšlo v Zbierke zákonov

Vacatio legis síce označuje niečo iné, ale uplynulý týždeň by sme mohli označiť aj takto  - Zbierka zákonov mala svoj jarný prázdninový týždeň.

 

Prečítali sme

 


Šaňo Bröstl ml.

ilustračné foto: pixabay.com

Tlačiť
Diskusia neobsahuje žiadne príspevky
Právnik od roku Reagovať