Blog

Blog predstavuje platformu pre publikovanie autorských článkov z rôznych oblastí práva. Jej úloha je dvojaká - na jednej strane prispieť k zvýšeniu právneho povedomia o jednotlivých právnych inštitútoch v širšej verejnosti a to zrozumiteľným priblížením vybraných právnych otázok. Inokedy zase vytvoriť priestor pre fundovanú právnickú diskusiu o jednotlivých aplikačno-interpretačných problémoch právnej úpravy a zaujať k nim argumentačne podopreté stanoviská vrátane úvah v rovine de lege ferenda. Z hľadiska prehľadnosti je blog členený  podľa odvetví právneho poriadku (napr. občianske právo, trestné právo a pod.), obsahuje aj tématické rubriky ako napríklad "Profesorským perom", "Paškviliár", "Na notársku nôtu" a iné.

Novelou viacerých predpisov v oblasti obchodného práva (najmä Obchodný zákonník a zákon o konkurze a reštrukturalizácii), schválenou v našom parlamente dňa 23. apríla 2015 sa do právnej úpravy dostáva novinka REGISTER DISKVALIFIKÁCIÍ.

Kategória: Obchodné právo
Autor: Alexander Bröstl, ml.
04.05.2015

Pri uzatváraní spotrebiteľských zmlúv (najčastejšie kúpna zmluva) v obchode prichádzame bežne do styku s reklamačným poriadkom bez toho, aby sme sa hlbšie zamysleli, aký je vlastne jeho právny význam – o tom, aký má tento reklamačný poriadok vplyv na právne vzťahy medzi predávajúcim a kupujúcim (spotrebiteľom) vznikajúce pri kúpe tovaru v obchode, právny poriadok mlčí. Predmetom tohto príspevku bude z tohto dôvodu zamyslenie sa nad právnou povahou a praktickým významom tohto zákonného inštitútu.

Kategória: Spotrebiteľské právo
Autor: Tomáš Čentík
29.04.2015

Úvodný príspevok v rámci novej záložky na tomto portáli bude odlišným od nasledujúcich a to jednak preto, že je úvodným a patrí sa nejako začať, ale tiež preto, že mnohí z vás možno nemajú úplne reálnu predstavu o tom, kto notár vlastne je a čo vlastne robí.

Kategória: Na notársku nôtu
Autor: Juraj Göbl
28.04.2015

Určite ste to už zažili – po ťažkom dni v práci vám pani predavačka za pokladňou v obchode zahlási „Choďte si to láskavo rozmeniť“ či „Túto roztrhnutú päť eurovku vám nevezmem“.  Aby ste neostali šokovaný aj nabudúce, prečítajte si nasledujúce riadky, ktoré vás pre takýto prípad vyzbroja – cieľom článku je poukázať na vybrané (polo)mýty o platbe peniazmi v obchode, ktoré pretrvávajú v spoločenskej praxi a zároveň ich uviesť na pravú mieru.

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
22.04.2015

Hoci Občiansky súdny poriadok  s vysokou pravdepodobnosťou vstupuje do posledného roka svojej existencie, prostredníctvom zákona č. 73/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, bol ešte nie nepodstatným spôsobom novelizovaný.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
20.04.2015

Jedným z nových inštitútov v sporovom konaní bude predbežné prejednanie sporu – podľa dôvodovej správy „Pri správnej a uvážlivej aplikácii disponuje tento inštitút potenciálom výrazne zrýchliť konanie.“

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
16.04.2015

V bežnom živote sa možno vo viacerých oblastiach stretnúť pri poskytovateľoch rôznych služieb s označením „Požičovňa“ (môže ísť napríklad o požičovňu áut, DVD, svadobných šiat a pod.) a v tejto súvislosti so slovným spojením, ktoré väčšina z nás používa a to napr. „požičal som si film“ – označenie „požičovňa“, resp. „požičať si“ je však vo význame, v akom sú tieto služby poskytované (z pohľadu zákona) terminologicky nepresné. V zásade sa tieto veci poskytujú s tým, že je potrebné vrátiť nielen ten istý druh veci, ale aj ten istý kus (vysvetlenie v ďalšom texte).

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
13.04.2015

Predmetom tohto článku je interpretácia relevantných zákonných ustanovení za účelom posúdenia, či výkon štátnej služby je zlučiteľný s personálnou a majetkovou účasťou v spoločnosti s ručením obmedzeným.

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
09.04.2015

Procesné úkony súdu sú v pripravovanom Civilnom sporovom poriadku upravené v rámci prvej časti siedmej hlavy a to v tomto rozčlenení: 

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
07.04.2015

Zvieratami v cestnej premávke by sme mohli rozumieť aj príslušníkov rodu Homo sapiens sapiens voziacich sa na veľkých autách s hrubou reťazou na krku a bezohľadnou jazdou alebo osoby zúčastňujúce sa na cestnej premávke pod vplyvom alkoholu (nad 1 promile, keďže do jedného promile je to len priestupok – v tomto prípade by sme mohli hovoriť iba o zvieratkách) – samozrejme predmetom tohto príspevku budú zvieratá v pravom slova zmysle (napr. kone, kravy a pod.) s poukazom na pravidlá, ktoré sa na nich v cestnej premávke vzťahujú.

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
01.04.2015

Šiesta hlava prvej časti Civilného sporového poriadku (s názvom „Iné subjekty konania“), pri ktorej sme v predchádzajúcom príspevku ukončili naše putovanie po novom procesnom kódexe upravuje postavenie prokurátora (§ 89 CSP), Európskej komisie a Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (§ 90 CSP) a iných osobitných subjektov (§ 91 CSP) v sporovom konaní.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
30.03.2015

Niektorí z Vás sa zrejme pozastavia nad zmyslom tejto otázky. Veď jednoducho sadnem, položím nohy na pedále, ruky na riadidlá, začnem šliapať a idem. Tento rozmer je však iba faktický. Aj bicyklovanie totiž podlieha určitým právnym pravidlám.

Kategória: Správne právo
Autor: Tomáš Čentík
25.03.2015
Právnu istotu pri v praxi veľmi často používanej generálnej či všeobecnej plnej moci mierne nalomil slovenský ústavný súd – jedná sa o rozhodnutie už z roku 2012 (uznesenie Ústavného súdu SR zo dňa 1. augusta 2012, č.k.: III. ÚS 353/2012-17 – text rozhodnutia TU), ktorým bola odmietnutá sťažnosť právnickej osoby, z dôvodu, že bola podaná zjavne neoprávnenou osobou.
Kategória: Civilné právo hmotné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
23.03.2015

Stalo sa Vám niekedy, že od vás na vrátnici, v požičovni, ubytovacom zariadení alebo na inom mieste pýtali občiansky preukaz pod podmienkou, že Vám ho vrátia po odchode z daného miesta alebo po vrátení vypožičanej veci?

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
18.03.2015

Aby bolo jasné o čom je reč, je potrebné si na úvod položiť nasledovné otázky. Je možné viesť exekúciu na základe nedoručeného platobného rozkazu? Je právne prípustné viesť exekúciu na základe nedoručeného platobného rozkazu? Odpoveď na prvú otázku znie ÁNO, avšak odpoveď na druhú otázku znie NIE. ÁNO z toho dôvodu, že som sa osobne s takýmto prípadom stretol, NIE z toho dôvodu, že takýto postup nie je v súlade so zákonom.

Kategória: Exekučné právo
Autor: Tomáš Čentík
12.03.2015

Pokračujeme v postupnom listovaní v návrhu Civilného sporového poriadku -  na rade sú §§ 85 – 87, v ktorých je upravené zastúpenie na základe plnomocenstva.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
09.03.2015

V niektorých spoločenských zariadeniach ako napríklad reštaurácie, kaviarne, divadlá, fitnescentrá, kaderníctva a pod. sa možno stretnúť s nápisom „za odložené veci neručíme“ – okrem právno-terminologickej nepresnosti tejto formulácie (správne by malo byť „za odložené veci nezodpovedáme“) je takéto vyhlásenie prevádzkovateľa daného zariadenia právne irelevantné, pretože nie je konformné so zákonom.

Kategória: Právnické balamuty
Autor: Tomáš Čentík
04.03.2015

Pri výkone správy daní zvyknú správcovia dane sledujúc napĺňanie štátneho rozpočtu ukladaním pokút vydať tzv. predčasné rozhodnutia. Ide o situáciu, keď na základe výsledku daňovej kontroly obsiahnutého v protokole (kde sa zistilo nesprávne určenie dane, t.j. že daňový subjekt má zaplatiť vyššiu daň alebo nemá nárok na vrátenie dane) vydá správca dane v nadväznosti na túto skutočnosť rozhodnutie o uložení pokuty. Postup správcu dane, ktorým vydá rozhodnutie o uložení pokuty iba na základe protokolu z daňovej kontroly je v rozpore s daňovým poriadkom.

Kategória: Daňové právo
Autor: Tomáš Čentík
26.02.2015

V rámci piatej hlavy, tretieho dielu Civilného sporového poriadku je upravené pristúpenie a zmena subjektov konania.

Kategória: Civilné právo procesné
Autor: Alexander Bröstl, ml.
23.02.2015

Na prahu roku 2015 ešte o jednom výročí z vlaňajška, kedy uplynulo 2000 rokov od smrti rímskeho cisára Augusta. Dvetisíc rokov je celkom slušné výročie. Keď už sme pri výročiach, na jedno určite nezabudnem. Písal sa rok 1983. Cestoval som so študentmi po Nemeckej demokratickej republike (kam inam sa v tom čase dalo cestovať...?). Najviac to bilo do očí v Berlíne: vždy pekne vedľa seba boli porozmiestňované plagáty s portrétmi Karla Marxa a Martina Luthera. Marx und Luther Jahr čiže Rok Marxa a Luthera. Jednou ranou dve výročia. Súdruhovia v NDR si tak veľmi a spoločne chceli pripomenúť 500. výročie narodenia Martina L. a 100. výročie smrti Karla M. 

Kategória: Profesorským perom
Autor: Alexander Bröstl
12.02.2015